Het werk aan de Stationslaan is in afrondende fase.
Het werk aan de Stationslaan is in afrondende fase. Henk Voermans

Station Breda 12,5 miljoen duurder, kostenpost gemeente onduidelijk

Economie

BREDA - De extra kosten voor het centraal station in Breda bedragen geen 25 miljoen euro, maar ‘slechts’ 12,5 miljoen euro.

Dat zegt ProRail-woordvoerder René Vegter in een reactie op de gelekte documenten die de Telegraaf dinsdag in handen kreeg. Volgens Vegter zou het gaan om gedateerde stukken, die achterhaald zijn door nieuwe beslissingen van alle partijen.

In de gelekte documenten zou een extra kostenpost aan het licht komen van een slordige 25 miljoen euro. “Maar die documenten behoorden toe aan een voormalig financieel directeur”, aldus Vegter. “In juli is er geschikt voor 12,5 miljoen euro. Dat bedrag moeten de opdrachtgevers verdelen.”

Met deze schikking kopen de opdrachtgevers de extra kosten van bouwers Ballast Nedam en Hurks af. Die zouden beide 20 miljoen euro verlies leiden op de bouw van het nieuwe station, ontstaan door vertragingen, tegenvallers, discussies en logistieke kosten.  

De 12,5 miljoen euro compensatie moet worden opgehoest door ProRail, NS en Gemeente Breda. Geen van alle partijen wil op dit moment reageren op de vraag wie welk deel betaalt.

Een woordvoerder van Gemente Breda laat weten dat er op 23 april 2015 door de gemeenteraad goedkeuring is gegeven voor het gemeentelijke deel. “Dat deel was voldoende om onze bijdrage te leveren. Op dit moment rust er nog geheimhouding op de documenten.” Wethouder Alfred Arbouw streeft er naar om volgende week meer duidelijkheid te geven over de financiële tegenvaller, aldus de woordvoerder.

De totale kosten van het station waren geraamd op 132 miljoen. Breda zou tien procent voor zijn rekening nemen. Als diezelfde verdeelsleutel wordt toegepast op de extra kosten, zou de gemeente nog 1,25 miljoen hebben bijgelegd voor de bouw.