foto Matt Preston / Flickr.com
foto Matt Preston / Flickr.com

Grote zorgen Breda Actief over banen sportcoaches

Politiek

BREDA - Breda Actief voorziet dat mogelijk zo’n 25 sportcoaches hun baan gaan verliezen. De coaches zijn nu als combinatiefunctionaris in dienst bij Breda Actief. Over 2016 is echter nog geen beslissing genomen voor wat betreft de subsidie.

Dat is volgens bestuurder Anneloes van Wingerden van Breda Actief een slechte zaak, betoogde ze als inspreker tijdens de commissie Maatschappij woensdagavond. De gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven voor dit project. Die beslissing moet nog genomen worden.

Een eventuele nieuwe werkgever zou daarmee in een lastig parket gebracht kunnen worden, betoogde Van Wingerden. Volgens haar moet er in elk geval voor eind november een beslissing genomen worden. Daarnaast zou er een verplichting gesteld moeten worden om de huidige sportcoaches over te nemen, mocht het werk worden uitbesteed aan een andere partij dan Breda Actief. “Net zoals afgelopen jaar”, aldus de bestuurder. Toen nam Breda Actief het over van Sportservice.

Wethouder Paul de Beer (D66) stelde dat het college met een aantal uitdagingen te maken heeft. Zo moet Breda eigenlijk voor 2017 uitbreiden naar drieëndertig fte, vanwege eisen vanuit het Rijk. “Dat moeten we op een slimme manier doen”, aldus de wethouder.

De Beer stelde voor combinaties te zoeken met bestaande projecten. Ook co-financiering met het onderwijs, zoals gesuggereerd door onder meer Dick Vuijk (Breda’97) is volgens hem een mogelijkheid. “Maar dat doen we niet alleen money-driven.” Die gesprekken zijn er al geweest. “Wij gaan op korte termijn de bestuurlijke contacten met het onderwijs aan om hier over te spreken.”

“Kunt u de ongerustheid wegnemen van de inspreker”, interrumpeerde Vuijk. De Beer: “We gaan een open uitvraag doen, er kunnen meerdere partijen inschrijven. We krijgen een bod van een aantal partijen in de stad. Dan zou het kunnen gebeuren dat de sportcoaches over gaan, net als bij Sportservice is gebeurd naar Breda Actief.”

VVD en PvdA wilden duidelijkheid over de termijn - uitsluitsel voor 1 december - en de mogelijke verplichting tot overname van werknemers. “Want die zorg over de banen voor de werknemers hoorden wij bij de inspreekster.”  

Een keiharde toezegging over overname van werknemers deed De Beer niet. “Wij wegen mee of organisaties dezelfde mensen meenemen in hun aanbod, zeker.” Op de vraag om een uitspraak voor 1 december, gesteld door Petra Koenders (PvdA), kwam geen antwoord. Koenders laat in een reactie weten vertrouwen te hebben in een beslissing voor die tijd. “Dat is belangrijk onderdeel van goed werkgeversschap. Daar hoort timing ook bij. Maar ik verwacht dat de wethouder onze zorg heeft aangehoord en meeneemt.”

De zorgen over contracten voor een langere termijn deelde De Beer. Hij gaf aan graag te zoeken naar langere overeenkomsten. “Anders ga je net als nu telkens evalueren als een periode nog niet afgelopen.”