Pitchwinnaar Sjoerd Wennekes krijgt van wethouder Miriam Haagh een ticket overhandigd naar de Aging 2.0 pitchfinale in San Francisco.
Pitchwinnaar Sjoerd Wennekes krijgt van wethouder Miriam Haagh een ticket overhandigd naar de Aging 2.0 pitchfinale in San Francisco. (Guido van der Kroef)

Van beamer tot AH-dokter, pitchers tonen Breda zorginnovaties tijdens Aging 2.0

BREDA - Zeven ondernemers pitchten donderdagavond innovatieve ideeën voor de ouderenzorg. Zij deden dat tijdens een pitch event waarin  innovatie in de ouderenzorg centraal stond. Het event werd door  Care Innovation Center West-Brabant georganiseerd, in samenwerking met Aging 2.0, gevestigd in San Francisco in Californië. Aging 2.0 is een wereldwijze organisatie die door middel van innovatie de zorg voor ouderen overal ter wereld wil verbeteren. 


Breda was een onderdeel was van een internationale reeks pitch events, waarbij Avans Hogeschool voor gastheer speelde.  In 30 dagen tijd worden in 30 steden pitch events georganiseerd. Dit onder de noemer ‘#30in30in30’. Naast de pitches gaven diverse spreker-deskundigen acte de présence. Voor het beste idee uit de pitches viel een ticket voor deelname aan de Aging 2.0 expo in San Francisco, november 2015, te verdienen.

Gelukkige winnaar van de pitchers was Sjoerd Wennekes met de Tovertafel, een uiterst innovatieve soort projector die op een gewone tafel interactieve spellen projecteert waarmee dementerende ouderen geactiveerd worden. De tafel heeft al ver over de Nederlandse grenzen aandacht getrokken, en nieuwste gegadigde is Hongkong, zo vertelde de enthousiaste pitcher. Een groot deel van het publiek vond de Tovertafel, ontwikkeld in Amsterdam en Delft, een schoolvoorbeeld van zorginnovatie die niet alleen al op de markt is, maar ook betaalbaar en gemakkelijk toepasbaar is. Een vinding met internationale allure, kortom.

Grote veranderingen in de zorg
Onder de sprekers bevond zich Lucien Engelen, directeur aan het REshape Center for Innovation aan de Radboud Universiteit van Nijmegen. Hij schetste een toekomstbeeld waarin dankzij hypermoderne middelen, zoals persoonlijke bloedanalyseapparaten en hartslagmetertjes, met behulp van internet de zorg totaal gaat veranderen, en veel goedkoper gaat worden.

De patiënt krijgt daarin de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid terug, samen met alle  medische informatie. De rol van de dokter verandert drastisch daar alle gegevens via internet naar hem toe komen. Als hij überhaupt nog nodig is. Want Engelen ziet het al voor zich: een geautomatiseerd centrum voor medisch onderzoek bij Albert Heijn waar geen dokter aan te pas komt. Het lijkt allemaal ver weg, maar is veel dichterbij dan we denken, maakte hij duidelijk.

Met het binnenhalen van Aging 2.0 toont Breda aan in de voorhoede te staan van innovatieve ontwikkelingen in de ouderenzorg. 

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief