Niels de Beer tijdens de Singelloop.
Niels de Beer tijdens de Singelloop.

30 jaar Singelloop: Niels de Beer liep ze allemaal

Sport

BREDA - Hij blijft er voor thuis. Aan het begin van elk jaar zet Bredanaar Niels de Beer een groot kruis in zijn agenda op de eerste zondag van oktober. Op die dag doet hij steevast mee aan de Singelloop. Zondag loopt hij voor de dertigste keer mee. “Het wordt een van de meest bijzondere edities.”

Hij had geen keuze in 1986. Zijn vader Kees was betrokken bij de oprichting van de hardloopwedstrijd en zelf was hij als elfjarige jongen al geruime tijd lid van AV Sprint. “Ik kon aardig rennen toen. Bij de regionale jeugd hoorde ik bij de top.” De eerste afstand die hij liep was de vijf kilometer, maar op zijn veertiende werkte hij zijn eerste halve marathon af. “Of het helemaal gezond was weet ik niet, maar ik trainde vier keer in de week. Qua afstand kon ik het aan”, zegt De Beer.

De Singelloop is enorm veel veranderd volgens de Bredanaar. “Het is veel meer een evenement geworden. In de eerste jaren waren het vooral lopers van verenigingen die meededen. Inmiddels is hardlopen zo populair geworden, dat iedereen mee wil de doen. De hele beleving er om heen is zo veel groter. Muziek, toeschouwers en het aantal deelnemers. Het is echt een happening.”

In dertig jaar tijd was er nooit een editie die hij dreigde te missen “Een keer had ik op de zaterdag voor de Singelloop een bruiloft van een goede vriend. Ik lag uiteindelijk om half 4 ‘s nachts in bed. Niet vergeten, dacht ik nog. Morgen moet ik hardlopen.” Naar eigen zeggen niet eens zijn slechte tijd ooit. “Geen idee het kon, maar ik liep best aardig!”

Voor De Beer zijn er twee edities met een bijzondere lading. “Op mijn vijftiende liep ik wederom de halve marathon. Toen ik bij de kerk liep, haalde mijn vader me in. Vlak voor de finish gaf hij mij het nakijken.” Dit jaar wordt het ook speciaal voor hem. “Mijn schoonvader is recent overleden. De route is de afgelopen dertig jaar zo vaak aangepast, maar altijd kwam hij door de Vredenburchsingel. Daar keek hij altijd samen met mijn ouders naar de deelnemers. Nu zal de rest van de familie er nog wel staan, maar er blijft een plekje leeg. Dat wordt wel even emotioneel.”

Vader Kees was betrokken bij de oprichting en broer Frans is al een aantal jaar dokter bij de Singelloop. Een bijzonder evenement voor de familie dus. De nieuwe generatie staat al klaar. Nadat De Beer zijn tien kilometer heeft voltooid, gaat hij met zijn twee kinderen en zijn vader de familieloop lopen. “Dat is misschien wel het mooiste wat er is. Mijn zoon Jip is een echte voetballer, maar wilde graag meedoen. Puck, mijn dochter, kon niet wachten om te rennen.”

Na afloop weet De Beer al wat hem te wachten staat. Zijn hardloop-/vriendengroep gaat door het leven onder de naam ‘10K, 10B’. “Oftewel: voor elke kilometer die je loopt, krijg je een biertje. Dat hoort er nou eenmaal bij. Dan kijken we altijd wie er als eerste wegloopt!”