Afbeelding
Tessa Gorissen

Breda investeert 8 miljoen in afvalservice

Algemeen

BREDA - Breda investeert de komende twee jaar bijna 8 miljoen euro om de hoeveelheid restafval te verminderen. De stad doet dat door meer afval te hergebruiken, onder de noemer Van Afval Naar Grondstof (VANG).

Wethouder Paul de Beer en verscheidene raadsleden brachten maandagmiddag een bezoek aan het milieustation aan de Slingerweg. Hier gaf de wethouder samen met de verantwoordelijk ambtenaren toelichting op de plannen die vanaf volgend jaar gerealiseerd moeten worden. Raadsleden konden daar ter plaatse kennismaken met de afvalservice en vragen stellen.

Ondanks dat De Beer al vaker op het terrein was en veel van het systeem af weet, toonde hij zich nog vol verbazing. "Het is een heel andere wereld. Wij zetten onze afvalcontainer buiten, maar zien niets van wat er op dit terrein gebeurt", zegt de wethouder. 

Om VANG tot een succes te maken wil Breda in eerste instantie een extra afvalbak per huishouden vrijmaken, namelijk eentje voor plastic en lege pakken. Hiermee wordt meer afval gescheiden, waardoor het makkelijker hergebruikt kan worden. De dorpen en dunbevolkte delen van de stad krijgen vanaf februari 2016 te maken met deze veranderingen.

Daarnaast wordt besproken om meer ondergrondse vuilnisbakken te plaatsen, waar bewoners uit de wijk hun restafval kunnen brengen. Of dit een publieke afvalbak wordt of eentje met toegang van een pasje of smartphone is nog niet duidelijk. 

Met het geld dat is vrijgemaakt voor de afvalservice wordt naast het plaatsen van afvalbakken ook geïnvesteerd in elektrisch rijden. "Op het moment zijn vijf vuilniswagens voor een deel elektrisch, de zesde komt eraan", vertelt een medewerker van het milieustation aan de raadsleden. Ook wordt een van de wagens omgebouwd tot een volledig elektrische wagen.

"In de begroting is een wagen op waterstof nog niet gerealiseerd, omdat deze nog niet beschikbaar is. Maar het begin is er", aldus de wethouder.