Artist impressie Willemstraat.
Artist impressie Willemstraat. gemeente Breda

Eerste compensatie verbouwing station toegekend aan Willemstraat

Algemeen

BREDA - Vijf ondernemers uit de Willemstraat hebben beroep gedaan op het compensatiefonds dat de gemeente heeft opengesteld door de verbouwing van het station. Dat bevestigt de gemeente. Nog een twee ondernemers zijn bezig met de aanvraag.

De ondernemers mogen een beroep doen op dat fonds omdat het aantal passanten ernstig is teruggelopen nadat de voorzijde van het station werd afgesloten. Het aantal daalde volgens de gemeente van 12.000 naar 2.000 passanten per dag, maar na een hertelling kwamen de ondernemers slechts op een gemiddelde uit van 680 mensen.

Lonneke Dijkhuis, eigenaresse van Coffee & Cream, is een van de ondernemers die over het jaar 2014 een compensatie van de gemeente krijgt. “Alle papieren zijn inmiddels goedgekeurd en ik wacht nu op de uitbetaling. Toevallig heb ik deze week gemaild wanneer ze het gaan overmaken.”

Dijkhuis ondervindt veel nadeel van het afgesloten station. “Een procent of twintig van de omzet heb ik wel ingeleverd, ja. Ik ga dat niet allemaal terugkrijgen, maar dat is logisch. Je hebt ook een stukje ondernemersrisico.” Vijftien procent van het omzetverlies is risico voor de ondernemers. Alles wat zij daarboven mislopen wordt vergoedt door de gemeente.

De eigenaresse van de koffiezaak denkt dat niet iedereen een aanvraag indient, omdat alle papieren op tafel moeten. “Ik kan me voorstellen dat mensen daar moeite mee hebben. Mijn papieren zijn naar een onafhankelijk bureau gegaan en die hebben het bedrag berekend wat ik uiteindelijk terugkrijg”, vertelt Dijkhuis.

Een andere ondernemer die veel heeft ingeleverd is de eigenaar van Coffeeshop Purple Rain. “Natuurlijk merk je dat, er lopen ineens 11.500 minder mensen langs je winkel.” Toch maakt hij geen aanspraak op de vergoeding. “Dat komt omdat het pand waar ik in zit van mij is. Ik kan op dit moment mijn vaste lasten nog betalen, maar makkelijk is dat niet.”

De coffeeshophouder is ook wel dankbaar voor wat de gemeente doet. “Als de belofte wordt nagekomen in ieder geval. Destijds hebben ze gezegd dat er minimaal hetzelfde aantal passanten langskomt als de verbouwing klaar is. Mocht dat niet zo zijn, gaan we zeker contact opnemen met Breda.” De ondernemer hoopt dat hij het volhoudt tot eind 2016. Als alles volgens planning verloopt wordt de voorzijde voor het station dan weer in gebruik genomen. “Wat moet ik anders? Dan doen we het nu maar met de spaarcentjes.”

Ook bij de VVV komen er veel minder mensen binnen. “In een maand missen we ongeveer 1500 mensen in de winkel. Als mensen in onze winkel komen kopen ze ook vaak iets, ja. We missen de impulsaankopen”, aldus Marlice Dreessen, directrice van de VVV. Toch maakt ook de VVV geen aanspraak. “Omdat wij ook subsidie ontvangen. Het is nu even aanpoten en hopen dat we het volhouden tot volgend jaar.” Ondanks dat het nu lastig is, denkt Dreessen niet dat de VVV failliet gaat. “Ik kan me niet voorstellen dat een gemeente de lokale VVV laat klappen.”