Liefdes slotjes op de Hoge Brug. foto Freek de Swart
Liefdes slotjes op de Hoge Brug. foto Freek de Swart

Breda in april 2016 stad van de liefde

Algemeen

BREDA - Breda neemt op 22 en 23 april de rol als stad van de liefde van Parijs over. William Shakespeare’s bekende liefdesstuk ‘Romeo en Julia’ wordt in vier verschillende wijken op vier verschillende manieren gespeeld. Ook mogen eigen liefdesverhalen gedeeld worden.

Door Maud van der Wouw

Theater, participatie en educatie staan in het project centraal. Het ‘liefdesproject’ is een samenwerking van het jubilerende Chassé Theater en de Nieuwe Veste. Die laatste verzorgt cursussen waarin deelnemers zelf mogen spelen in een van de voorstellingen. Ook mogen er zelf activiteiten georganiseerd worden. “Verklaar voorbijgangers de liefde vanaf een balkon, geef mensen de kans te trouwen voor 1 dag of fotografeer verliefde stellen,” zijn een aantal ideeën van de samenwerkende groepen.

Op 22 april zijn de gratis voorstellingen te bezichtigen, gemaakt door Bredase regisseurs. ‘s Avonds vinden tevens de eigen georganiseerde evenementen plaats volgens de geplande ‘Jouw Romeo en Julia-agenda.’

Op 23 april is er vanaf 15.00 muziek in de foyer van het Chassé Theater. Verder worden er bijzondere liefdesverhalen verteld in monologen en dialogen, films over verboden liefdes worden afgespeeld en er is een montagevoorstelling van Romeo en Julia te zien. In de avond vind er een gemaskerd bal plaats. Dit is typerend voor het verhaal, omdat Romeo en Julia elkaar ook zo ontmoet hebben. “Wie weet wat de avond brengt voor de liefde”, hint de organisatie.

Op 16 en 17 april vindt er in het Chassé Theater een Romeo en Julia-voorstelling plaats, als aanloop naar het weekend erop. Deze voorstelling wordt verzorgd door cursisten van de Nieuwe Veste. Van 16 tot en met 23 april exposeren Nieuwe Veste en het Chassé Theater werken van Nieuwe Veste-cursisten rondom het thema Romeo en Julia.

Iedereen die zelf een activiteit organiseert, kan zichzelf aanmelden via de website www.jouwromeojulia.nl.