Kinderen die in het AZC wonen kregen woensdag cadeaus van kinderen van de Internationale School Breda.
Kinderen die in het AZC wonen kregen woensdag cadeaus van kinderen van de Internationale School Breda. Niels Paans

Kinderen AZC Breda verrast met schoenendozen vol speelgoed

Algemeen

BREDA - Kinderen in het asielzoekerscentrum (AZC) in Breda zijn woensdagmiddag goed verwend. Leerlingen van de Internationale School Breda (ISB) brachten liefst 134 schoenendozen gevuld met speelgoed naar de Koepel.

Leerlingen van de ISB staan aan het begin van deze woensdagmiddag achter een grote tafel. Op de tafels staan de verschillende leeftijdcategorieën afgebeeld. De jonge bewoners van het centrum hebben af en toe toch wat hulp nodig. Niet iedereen begrijpt de aanwijzingen en de taal is soms ook een probleem. Het is daardoor hectisch, maar uiteindelijk heeft ieder kind zijn of haar cadeau te pakken.

De cadeaus zijn expliciet bedoeld voor kinderen.“Het ISB heeft ons benaderd om iets voor de kinderen te doen”, vertelt Stevie Entrong van het AZC. “Ze wilden de kinderen iets geven voor de feestdagen en al snel werd dat speelgoed. Wij zijn heel blij dat we dit de kinderen kunnen geven.”

De schoenendozen zijn zorgvuldig samengesteld. “We wilden wel graag dat er voor ieder kind iets kwam. De school heeft daar goed op ingespeeld door de cadeaus te verdelen onder verschillende leeftijdscategorieën. Uiteindelijk hebben kinderen van het ISB de schoendozen mooi versierd en gevuld,” aldus Entrong.

In de zaal van de voormalige gevangenis ligt een grote stapel ingepakte schoenendozen, met daarin verschillende spulletjes. “Er zitten tekeningen, springtouwen, verschillende spelletjes en nog veel meer in. Mooie is dat bij het speelgoed voor ieder wat wils zit. Of het kind nou 1 jaar is of 15 jaar.”

Entrong maakte de kinderen flink warm voor de komst van de cadeaus. “Ik roep vaak: ‘zo meteen cadeautje halen hé!’ en dan zie je de kinderen gewoon blij zijn. Ze zijn erg enthousiast geweest over de schoendozen.”

Als de kinderen eenmaal bij de goede leeftijdsaanduiding staan, wordt het cadeau met open armen ontvangen. Met een glimlach lopen ze naar de uitgang, op weg naar een veilige plek om het uit te pakken. Met dank aan de leeftijdsgenootjes van de Internationale School Breda.

Voor enkele foto's van de overhandiging door de Internationale School Breda, kun je hier terecht.