Afbeelding
Niels Paans

Eerste ervaringen 15 minuten gratis parkeren positief

Algemeen gratis parkeren

BREDA - Automobilisten reageren positief op het kwartier gratis parkeren op een aantal plaatsen in de Bredase binnenstad. Voor een aantal parkeerders zijn de automaten nog wel even wennen. Sinds vrijdagochtend kan er aan de Boschstraat, Korte Boschstraat, Haagdijk, Nieuwe Haagdijk en de Nieuwe Ginnekenstraat de eerste vijftien minuten gratis geparkeerd worden.

Voor het nieuwe parkeerregime zijn de parkeerautomaten vervangen. Bij de automaten moet een automobilist bij betaling nu zijn of haar kenteken invoeren. Het ticket dat vervolgens wordt geprint, moet achter de voorruit van de auto worden gelegd. Automobilist Ria Sprenkels: “Toen ik nog in Limburg woonde, kon ik soms mijn bonnetje doorgeven aan iemand anders. Dan stond er nog een kwartier parkeren op en vond ik het zonde om het kaartje weg te gooien. Nu het parkeren op kenteken geregistreerd staat, gaat dat niet meer.” Sprenkels vervolgt: “Maar dit gratis kwartier vind ik wel fijn natuurlijk.”

Aan de Nieuwe Ginnekenstraat stond maandagmiddag een lange rij, mede doordat een automaat buiten gebruik was. Toch vindt een automobilist het geen probleem: “Dit kwartiertje gratis zie je bijna nergens in Breda. Voor mij is het wel fijn, want ik parkeer vaak mijn auto in de buurt van de Nieuwe Ginnekenstraat. Dat er nu een lange rij staat kan, maar als de automaat aan de andere kant het weer doet zie je die rij niet meer terug.”

Ook op de Haagdijk in Breda wordt de 15 minuten gratis parkeren met open armen ontvangen. “Klanten die bij ons komen, reageren hartstikke positief op deze verandering,” zo laat de eigenaar van Dirven Mannenmode weten. “Natuurlijk zijn de klanten die in mijn zaak komen wel langer aanwezig dan een kwartier, maar dan gooien ze gewoon genoeg geld in de automaat zodat ze er toch een half uur kunnen staan.”

Ondernemers vroegen in 2014 in een brief aan de gemeenteraad om een half uur gratis parkeren in de inloopstraten van de binnenstad. De coalitie van VVD, D66, SP en PvdA speelt met dit kwartier gratis parkeren half in op het verzoek.