Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision
Een opmerkelijke vangst donderdag 13 juni: een hennepkwekerij in een vrachtwagen. foto Perry Roovers / SQ Vision

12 hennepkwekerijen per week opgerold in politieregio

Politie

BREDA/TILBURG - De politie heeft in de eenheid Zeeland-West-Brabant in 2015 gemiddeld 12 hennepkwekerijen per week opgerold. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de politie donderdag presenteerde.

Bij deze acties werden in totaal 745 verdachten aangehouden en werden 107.447 planten en 73.653 stekken geruimd. Bij de verdachten is direct een bedrag ter waarde van € 4,5 miljoen aan crimineel vermogen ontnomen.

In de hennepwereld is sprake van fors en veelal ernstig onderling geweld, licht politiechef Hans Vissers toe. In 2015 waren 17 slachtoffers te betreuren als gevolg van moord- en doodslag (2014: 12 slachtoffers). In veel gevallen was er sprake van vuurwapengebruik. Negen van deze slachtoffers hadden een relatie met criminaliteit. “Daarbij bleek dat in de meeste gevallen een relatie lag naar ondermijning: van een uit de hand gelopen ripdeal (hennep en drugs) tot regelrechte liquidaties”, valt te lezen.

“De nadelige gevolgen van deze vormen van criminaliteit kunnen iedereen treffen. Voorbeelden zijn branden in woning door hennep en milieuschade door XTC-afval.” Hij roept de inwoners in Zeeland en West-Brabant op om de politie te bellen als er sprake is of lijkt van criminele activiteiten. Volgens hem werpt de projectmatige, integrale aanpak vruchten af. Hij doelt op het samenspel tussen straf-, bestuursrecht en fiscaal recht.