Afbeelding

‘Milieu-effectrapport bestemmingsplan buitengebied oost niet compleet’

Algemeen

BREDA - De consequenties van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied oost op het milieu zijn nog onvoldoende duidelijk. Dat oordeelt de commissie m.e.r. (Milieu Effect Rapportage). Die stelt da het milieueffectrapport ‘veel nuttige informatie voor het besluit bevat, maar dat het rapport nog niet compleet is.’

Volgens de commissie is nog onduidelijk of het plan uitgevoerd kan worden zonder negatieve gevolgen voor beschermde natuurgebieden, zoals het Ulvenhoutse Bos. Het college bestrijdt dat. Het gaat dan met name over de stikstofbelasting van het Ulvenhoutse Bos.

“Er bestaat verschil van inzicht met de Commissie over haar advies dat een berekening van het maximale gevolg nodig is”, stelt de woordvoerder in een reactie. “Als inderdaad alle bestaande bedrijven maximaal zouden uitbreiden volgens de mogelijkheden in het bestemmingsplan is het niet uitgesloten dat dat negatieve gevolgen voor het Ulvenhoutse Bos zou hebben De belasting is nu al (te) hoog. Iedere uitbreiding is teveel. Het berekenen van het maximale effect voegt volgens de gemeente niets toe. Er is gekozen voor een realistische benadering.”  

Het college stelt dat in het MER is onderbouwd waarom niet voor een kwantitatieve benadering is gekozen. “De gemeente heeft voor een oplossingsgerichte benadering gekozen door in de bestemmingsplan regels op te nemen dat als een agrarisch bedrijf wil uitbreiden dat alleen toegestaan wordt als dat stikstofneutraal gebeurt. Voorwaarde is dat de uitstoot van stikstof als gevolg van de uitbreiding niet toe zal nemen. Dit met name door technologische toepassingen”, licht de woordvoerder toe.

Op die manier wil de gemeente effectief in de hand houden dat de stikstofneerslag vanuit agrarische bedrijven niet verder toeneemt en er geen verslechtering plaats vindt van de situatie in het Ulvenhoutse bos. “Deze aanpak is een voortzetting van de eerdere aanpak in de bestemmingsplannen Buitengebied Noord en Buitengebied Zuid. De gemeente zal haar standpunt over het advies van de Commissie in het bestemmingsplan Buitengebied onderbouwen.”

Het advies van de commissie is niet bindend.