Op het dak van basisschool Noorderlicht liggen sinds begin 2016 160 zonnepanelen.
Op het dak van basisschool Noorderlicht liggen sinds begin 2016 160 zonnepanelen. Wijnand Nijs

‘Zonnepaneel- en LED-subsidie’ voor Bredase sportverenigingen

Sport

BREDA - Zonnepanelen op het dak van de kantine of kleedkamer en LED-verlichting in de lichtmasten? Het kan met ondersteuning van de gemeente Breda. Dat blijkt uit de presentatie van de nieuwe subsidieregels voor incidentele subsidies van de gemeente Breda.

Wethouder Paul de Beer (D66, sport, duurzaamheid) kondigde deze regels deze week aan. De subsidiemogelijkheid voor investeringen in duurzaamheid sluit aan op de mogelijkheid voor verenigingen en sportstichtingen om subsidie aan te vragen bij het Rijk voor maatregelen gericht op energiebesparing en verduurzaming.

Rijkssubsidie is beschikbaar voor bijvoorbeeld isolatie, ventilatie en verwarming, zonnepanelen en LED-verlichting. “In aansluiting op de landelijke subsidieregeling, bieden wij Bredase verenigingen de mogelijkheid ook subsidie aan te vragen advies- en arbeidskosten die te maken hebben met energiebesparing en verduurzaming”, laat De Beer weten. “Daarmee hopen we te stimuleren dat verenigingen hiermee aan de slag gaan.“

Een aantal sportverenigingen heeft in de periode 2013-2015 al gebruik gemaakt van de lokale  subsidiemogelijkheden voor verduurzaming. Zo zijn er met subsidie van de gemeente Breda zonnepanelen aangebracht op het dak van jeu-de-boulesvereniging Va-Tout en werd LED-verlichting gerealiseerd op de sportparken Blauwe Kei (VV Baronie), Kwakkelhutstraat (TVC Breda) en De Heerbaan (BHV Push).

Sportverenigingen en andere sportaanbieders kunnen daarnaast op basis van deze nieuwe regeling subsidie aanvragen voor onder andere breedtesport- en topsportevenementen, voor duurzame investeringen in de eigen accommodatie en voor investeringen om sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken.