De wagen van de Narrekoppen.
De wagen van de Narrekoppen. Manoek Lambregts

De wagen van de Narrekoppen huilt

Cultuur carnaval

BREDA - De praalwagen van C.V. De Narrekoppen staat samen met drie andere wagens bij de kazerne aan de Fellenoordstraat. Klaar voor de start van de optocht die niet doorgaat. Het waait hard, plassen water liggen op de grond en druppels zijn als tranen tegen de wagens aangeplakt.

Door Manoek Lambregts

Op het terrein loopt een klein clubje bouwers rond. De wagen kan niet buiten blijven staan omdat wind en regen de wagen beschadigen, weet Kees van Alphen, bouwer bij C.V. De Narrekoppen. Een andere reden om de wagen te stallen is vandalisme. “Dat hebben we al meer meegemaakt, dat er poppetjes van de wagen af werden gehaald”, zegt Van Alphen.

De bouwers moeten deze maandagmorgen hun plan aanpassen. “Als de weersomstandigheden morgen beter zijn, gaat de wagen naar de Grote Markt voor het kindercarnaval,” zei van Alphen. Daarna wordt de wagen in onderdelen terug in de loods gezet.”

Na een bar begin van de ochtend met storm en regen, komt nu de zon tevoorschijn en lijkt de wind te gaan liggen. Toch vinden bouwers Van Alphen en Samai Huijbregts het een wijze beslissing van de commissie om de stoet te verplaatsen. “Af en toe zijn er toch harde windstoten en veiligheid gaat voor alles,” aldus Van Alphen. “Het is de moeilijkste beslissing die de commissie kan maken en het is goed dat ze dat hebben gedaan”,  vult Huijbregts aan.

Geen optocht betekent niet dat er ook geen feest is. Maandagmiddag gaan de bouwers niet stilzitten. Op Facebook plaatste de carnavalsvereniging een bericht om te verzamelen op de Grote Markt om 13.00 uur, zodat er toch gecarnavald kan worden.