STEK bestaat een jaar.
STEK bestaat een jaar. Nico Bossier

Jarig Stek heeft nog weinig plek

Cultuur

BELCRUM - Houten, zelfgemaakte panden, kleurrijke containers en ondernemingen sieren Stek, de plek voor creatieve en innovatieve ondernemers. Het artistieke is overal om je heen te zien. Unieke schilderingen, zelfgemaakte kunst en de mensen zijn druk bezig met allerlei activiteiten. Stek viert binnenkort haar eerste verjaardag. Wie bewonen Stek op dit moment en hoe ziet de toekomst eruit?

De locatie Stek is ontstaan vanuit Belcrum Beach, een ander initiatief. Op het terrein zijn allerlei bedrijfjes en ondernemers aanwezig. Een bakker, fietsenmaker, bierbrouwerij en meubelmaker zijn allemaal ter plekke. Maar ook ondernemers met handige handjes zijn er volop. Ontbreekt er nog iets op de locatie?

“Ik heb zelf geen voorkeur voor een nieuwe ondernemer. Ik laat me liever verrassen. Stek is een locatie die overal voor open staat,” vertelt Tim van den Burg, initiatiefnemer van Stek. Het gaat bij Stek niet zozeer om wie er zit, maar dat er een goede sfeer heerst. “Iedereen is welkom. Het gaat erom dat je iets betekent voor de organisatie en je steentje bijdraagt zoals iedereen doet.”

Van den Burg wijst wat er allemaal al te vinden is op Stek. “We hebben echt van alles hier. Van restaurantjes tot handige lui die graag de handen uit de mouwen steken. Eigenlijk zou bijna alles hier terecht kunnen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Een opslagruimte of iets dergelijks, zitten we niet op te wachten.”

Om op Stek te mogen komen, moet je jouw onderneming pitchen voor een onafhankelijke jury. Deze jury bestaat uit iemand van de gemeente, een lid van Stichting Braak (de organisatie) en een derde jurylid dat varieert. De jury let vooral op creativiteit, innovatief, ondernemerschap en duurzaamheid.

Voor Bas Vermunt van ‘Fiets van Bas’  was dat niet moeilijk om hier op het terrein te komen. “Ik werkte zelf ook al vanaf het begin aan Stichting Braak waardoor ik misschien wel een streepje voor had om hier te mogen komen. Het initiatief stond toen ook nog in de steigers. Misschien waren ze wel minder kritisch dan nu. Maar een fietsenmaker is altijd nuttig en zeker op deze locatie”, vertelt Vermunt.

“De sfeer is onderling erg goed,” stelt Vermunt. Volgens Van den Burg is dat voor ondernemers ook een van de redenen zich op Stek te vestigen. Ook voor Vermunt. “Ik werkte zelf eerder op een plek waar ik me niet zo prettig bij voelde. Ik kwam terug van vakantie en bedacht me toen dat ik net zo goed zelf op locatie Stek kan zitten. Ik heb er geen moment spijt van gehad en voel me heel prettig hier.”

Vermunt: “Ik ken hier eigenlijk iedereen op het terrein en we doen veel dingen samen. Samen lunchen en we helpen elkaar een handje.”

Stek is binnen een jaar flink gegroeid. “We hebben niet heel veel plek meer over waardoor we steeds kritischer moeten zijn,” vertelt Van den Burg. “Misschien moeten we gaan uitbreiden. Het terrein naast ons staat op dit moment leeg. Maar daar kan ik nog niks over vertellen. Dat staat nog niet vast.”

Op 29 maart viert Stek haar eerste verjaardag met optredens van de Anne Feenstra Band en Herr Müller und sein Chaffeur in de Romneyloods.