Logo bredavandaag.nl
Flickr/CollegeDegrees360

Dyslectische havo-leerlingen OLV even in paniek

BREDA - Korte paniek bij havo-leerlingen van het OLV met een dyslexie-examen Nederlands. De spellingscontrole die aan moest staan, werkte niet op het moment van het examen.


De scholieren moesten het examen zonder spellingscontrole afmaken. Kees Geerts, examensecretaris van het OLV vertelt dat de leerlingen er ongeveer na 25 minuten achterkwamen dat de spellingscontrole het niet deed. Dit kwam door een foute instelling in het systeem.

Leerlingen met dyslexie mogen sinds dit jaar gebruik maken van de spellingscontrole tijdens het examen Nederlands. Van de 135 havo-leerlingen op het OLV hebben er 10 dyslexie.

“Alle PC’s stonden op ‘examen stand’, wat inhoudt dat een aantal toepassingen zoals bijvoorbeeld het internet uitgeschakeld worden. Zo dus ook de spellingscontrole”, legt Geerts uit.

De examensecretaris vertelt dat het te ingewikkeld was om de instellingen tijdens het examen te veranderen. “Om de rust te bewaren hebben we besloten dat de leerlingen het examen zonder spellingscontrole zouden afmaken.”

Ondanks dat het even stressen was voor de 10 dyslectische leerlingen is er niets aan de hand. De leerlingen mogen het examen met terugwerkende kracht ongeldig laten verklaren. Ze maken het Nederlandse examen opnieuw met de herkansers. Voor de 10 leerlingen telt dit overigens niet als een her.

Geerts betreurt de situatie. “Het is nog steeds onduidelijk waar het precies is misgegaan, maar feit is dat het wel is gebeurt en wij nemen hier als school de volle verantwoordelijkheid voor.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief