De Nassaulezing van Klaas Dijkhoff, dinsdag 28 juni 2016.
De Nassaulezing van Klaas Dijkhoff, dinsdag 28 juni 2016. Wijnand Nijs

Nassaulezing: De dilemma’s van Klaas Dijkhoff (foto's)

Algemeen

BREDA - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff was dinsdag even terug in Breda. De Bredase staatssecretaris was dinsdag uitgenodigd voor het houden van de zesde Nassaulezing in de Grote Kerk.

Niet dat ie ooit weg was - hij woont in de stad - maar in functie voor een dergelijk groot publiek in alle rust je werk kunnen toelichten, dat was toch wel nieuw voor hem. Bijna vijfhonderd toehoorders luisterden aandachtig naar zijn verhaal. (Bekijk de foto's)

Dat verhaal kwam er simpel gezegd op neer: ‘Er zijn vluchtelingen, de kans dat de wereldvrede opeens uitbreekt is klein, dus we hebben daarmee te dealen.’ In zijn lezing legde hij uit waar hij tegenaan loopt en wat hij belangrijk vindt, namelijk een instroom die door de maatschappij te hanteren is. "Waarbij de normen en waarden worden overgedragen aan de nieuwkomers." Dat kan alleen als het aantal vluchtelingen niet te groot is en de culturele verschillen zo klein mogelijk.

Zijn kompas is duidelijk. Zorgen dat mensen die echt op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld op een veilige manier opvangen, liefst in de regio. Daar hoort ook het redden van drenkelingen bij. “Het aantal mensen dat verdrinkt neemt af, dat betekent dat we op de goede weg zijn.”

In het vragenhalfuurtje na zijn lezing stipte burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen het probleem aan waar hij mee had te maken. “Gelukszoekers uit Albanië en Macedonië die stel;en als de raven en die mensen tegen elkaar opzetten.”

Boelhouwer stelde voor om elke asielzoeker te laten betalen voor zijn opvang. Blijk je dan een echte asielzoeker, dan krijg je je geld terug, en anders niet. “Dat schrikt wel af”, meende de burgemeester. Dijkhoff hoorde het aan. “Ik ga er zeker naar kijken, maar je loopt al snel tegen internationale verdragen aan.”

Dat betekende niet dat hij niets gaat doen. “Al deze verzoeken worden afgewezen en deze mensen krijgen een inreisverbod voor Europa voor twee jaar. Je ziet al dat dat werkt, de instroom wordt minder.”

De door BNDeStem, Business Club Breda en E&Y georganiseerde lezing is ook vooral een netwerkevent. Veel verschillende bestuurders uit de regio, onder wie ook gedeputeerde Christophe van der Maat uit Breda, haalden de lijntjes aan. Oud-burgemeesters Peter van der Velden en Chris Rutten luisterden aandachtig, evenals de huidige burgemeester Paual Depla.