Afbeelding
Jorn Baars/BCV

Kielegat presenteert de nieuwe Prins met feestje op de Grote Markt

Cultuur carnaval

BREDA - Eigenlijk was het vreemd dat het nog niet in Breda gebeurde, stelt Frans van den Broek van de BCV: de presentatie van Prins carnaval op de Grote Markt. Dit jaar heeft het Kielegat de primeur, van wat een lange traditie moet worden. 11-11 is het zover. "Het is voor ons een ideale datum eens een begin te maken met een nieuwe traditie", vertelt Van den Broek.

Breda volgt daarmee andere steden. In veel andere steden is dat al het geval, zoals in Den Bosch. "En in Maastricht komen er 20.000 mensen op af.  Daar maken ze er een hele bont avond van. Zover zijn wij nog niet. Wij hebben die avond ook nog de liedjesavond in de Mezz, het Blèèrfêêst, we hopen dat veel mensen daar in een stoet mee naar toe gaan."

Het Kielegat onthult dit jaar een nieuwe Prins, die volgens Kielegatse traditie drie jaar aan blijft. "Volgend jaar de verrassing stuk minder", weet Van den Broek, "maar daar maken we wel iets van. Dat doen ze ook in andere steden."

Volgens Van den Broek is het presenteren van de nieuwe Prins op de Grote Markt een logisch vervolg op de trend van de laatste jaren. "Het zit ongeveer in het zelfde stramien als het Hossen op de Markt. We zien het straatcarnaval terugkomen. Een een café is leuk, maar buiten is het leuker. Dat proberen we op deze manier te versterken." 

Het programma start om 19.00 uur op de Grote Markt met de presentatie van de pages en de Prins. "Daarna start om 21.00 uur het Blèèrfêêst in de Mezz en voor de mensen die daar niet naartoe gaan is er een programma tot 23.00 uur op het podium op de Grote Markt", zegt Jos Filius, die