Afbeelding
BredaGym

Twaalftal BredaGym op avontuur en trainingsstage naar New York

Sport

BREDA - Twaalf talentvolle turnsters van BredaGym gaan tijdens de herfstvakantie voor een trainingsstage naar New York. Dat is niet alleen turntechnisch leerzaam, weet trainster Chantal Jorna, maar ook qua zelfstandigheid. “Voor sommigen zal het de eerste keer zijn dat ze hun eigen bed moeten opmaken”, lacht ze.

Jorna spreekt uit ervaring. Vier jaar geleden ging ze ook al met een groepje naar Long Island. Daarmee gaf ze een vervolg aan haar eigen ervaring van veertien jaar geleden. “Toen ik zeventien was ben ik daar zelf geweest. Een oom van mij woont daar. Toen heb ik ook meegetraind. De contacten van toen heb ik onderhouden.”

Trainsters Chantal Jorna en Sophie Zomer vertrekken vrijdag vanaf Schiphol. “Het wordt een hele leerzame ervaring”, weet Jorna. “Op zowel turntechnisch gebied als voor de persoonlijke en culturele ontwikkeling. Ze zijn immers tien dagen zonder hun ouders op pad in een Engelstalig land. Voor sommige is het voor het eerst dat ze hun eigen bed moeten opmaken, of boterhammetjes moeten smeren voor hun lunchpakket.

Vier jaar geleden gingen we met de turnsters die op het hoogste niveau turnen, dit jaar gaan we met een iets bredere groep. Het zijn wel allemaal turnsters die op landelijk niveau turnen, en allemaal zitten ze op de middelbare school.

De turnsters gaan trainen bij de vereniging in Long Island. “De situatie in Amerika is heel anders dan in Nederland. Hier heb je in Breda vijf verenigingen, daar heb je een club, die in particuliere handen is, voor een gebied van een uur rijden. Dat betekent dat clubs strenger selecteren.”

Niet alleen de turnsters treffen een hoog niveau en prima faciliteiten, ook Jorna verwacht er nog veel op te steken. “De trainers zijn allemaal een stapje verder dan bij ons. We trainen in een zaal die drie of vier keer zo groot is als onze zaal, daar traint ook iedereen tegelijk. We kunnen meer doen qua methodieken.”

Wat de sportsters ook gaan merken, is de manier waarop de sport wordt beleefd. “Daar turn je echt voor je land. Ze zijn veel chauvinistischer. Het turnen is ook veel populairder dan in Nederland. Die meiden turnen niet op Olympisch niveau, maar wel op het niveau daaronder. Ook dat wordt op TV uitgezonden.”

De groep van BredaGym verblijft in een appartement boven een Nederlandse bakkerij, gesponsord door de 'Beach Bakery Grand Café' in Westhampton Beach. De omgeving is ook anders dan Breda, verklapt Jorna. “Het is een beetje het Bloemendaal van de omgeving, waar de rijken een buitenhuis hebben.”