De inzegening van de Hupkes door pastoor Lars Peetam bij Bakkerij van der Kleij. Een gezegend hupke beschermt preventief tegen dierlijke razernij.
De inzegening van de Hupkes door pastoor Lars Peetam bij Bakkerij van der Kleij. Een gezegend hupke beschermt preventief tegen dierlijke razernij. Nynke de Jong

Een gezegend Hubke tegen hondsdolheid (foto's)

Cultuur

BREDA - Om zeven uur deze ochtend staat pastoor Lars Peetam bij bakkerij Bakkerij van der Kleij in de Gaffelstraat. De bakker en het winkelpersoneel staan ook klaar. Het is toch een officieel momentje: de Hubkes worden ingezegend, zoals elk jaar op 3 november.

De inzegening is op 3 november, de naamdag van Sint Hubertus en ook de naamgever van de Hupkes. Sint Hubertus deelde brood uit aan arme, behoeftige kinderen. Deze traditie stamt uit de achtste eeuw. Na de inzegening kunnen de Hubkes ze als gewijde broodjes worden verkocht.

De gezegende broodjes zouden helpen tegen dierlijke razernij. Sint Hubertus was de schutterspatroon van de jacht. Als eerste bisschop van Luik zou hij iemand genezen hebben van hondsdolheid, vandaar dat hij ook geldt als beschermt tegen deze ziekte.

De Hubkes zelf zijn vergelijkbaar met zachte puntjes. Oorspronkelijk hebben ze een anijssmaak, maar er zijn ook bakkers die ze een kaneelsmaak meegeven.

Bekijk de foto's van de inzegening.