Logo bredavandaag.nl
RG Communicatie

FabLab verhuist en gaat op in Makersbase Nieuwe Veste

BREDA - FabLab Breda verhuist naar de Nieuwe Veste. Beide partijen gaan samenwerken met het doel om een plaats in te richten waar Bredanaars kennis kunnen maken met onder meer technieken als 3D-printen, robotica, programmeren en lasersnijden.


In de nieuwe opzet biedt deze ‘makersplaats’ ook mogelijkheden voor het werken met traditionelere technieken zoals filmen, animaties maken en vloggen, maar ook bestaande creatieve grafische technieken. Het FabLab werd drie jaar geleden opgezet door Charlotte Jansen, de laatste anderhalf jaar was het gevestigd aan de Veilingkade.

De samenwerking kwam tot stand na een onderzoek van De Nieuwe Veste naar een makersplaats. “Op die manier zijn we met elkaar in gesprek geraakt”, vertelt Charlotte Jansen. “Het leek ons beter samen te werken dan tegen elkaar in te gaan. Bovendien biedt dit een betere borging voor mijn initiatief binnen Breda.”

De apparaten van het FabLab verhuizen mee. Dat betekent dat de ongeveer duizend jaarlijkse gebruikers van 3D-printer, 3D-scanner, freesmachine, stickersnijder, lasersnijder ook na 1 januari van deze apparaten gebruik kunnen blijven maken.  

Op de nieuwe locatie komt ook meer aandacht voor educatie gericht op jongeren van 12 tot 24 jaar, zowel binnenschools als buitenschools. Diantha de Vries van De Nieuwe Veste is enthousiast over de samenwerking. “Dit is de toekomst. We willen iedereen de kans geven wat met deze techniek te doen en er mee kennis te maken.”

In de bibliotheek komen de apparaten naast de jeugdafdeling te staan. “Daar gaan we ook workshops geven voor jongeren en events organiseren, zodat de nieuwe technieken uitgeprobeerd kunnen worden”, vertelt De Vries. “Die plek nodigt ook uit om samen te sparren en samen te werken.”

Jansen blijft in elk geval het komende half jaar betrokken bij de nieuwe ‘Makersbase’, zoals de plaats in de toekomst gaat heten. De oprichtster van het FabLab gaat zich in de toekomst onder meer richten op de zakelijke markt voor 3D-printen.

foto RG Communicatie
foto RG Communicatie


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief