Burgemeester Paul Depla bij de Hoge Brug aan de vooravond van Winterland.
Burgemeester Paul Depla bij de Hoge Brug aan de vooravond van Winterland. Wijnand Nijs

Depla: ‘Laten zien dat we een feestje kunnen bouwen’

Algemeen

BREDA - 3FM Serious Request en Winterland Breda moeten Breda nog eens in de picture zetten. Burgemeester Paul Depla is optimistisch. “Wij kunnen laten zien dat we in Breda een feestje met elkaar kunnen bouwen en een evenement kunnen organiseren.”  

Depla weet dat deze editie van Serious Request onvergelijkbaar is met de eerste keer in 2008. “Dit is ook weer iets waar we zelf wat van leren. Ook voor grootschalige evenementen als Breda Jazz, bijvoorbeeld in het kader van bezoekersstromen”, zegt hij wijzend op de huizenhoge stellages met looprichtingen tussen Reigerstraat en Grote Markt.

Het verschil met 2008. “Alles wat te maken heeft met de veranderende toestand in de wereld. Sindsdien hebben we terroristische aanslagen gehad. Dat leidt niet per definitie tot meer inzet, dat gebeurt ook met camera’s. Maar je kijkt met een andere bril naar zaken. Bijvoorbeeld als er een auto bij het station langere tijd onbeheerd geparkeerd staat, dan reageer je daar anders op dan tien jaar geleden.”

De veiligheid zit hem volgens Depla voor een flink deel in het omgaan met de bezoekersstromen. Dat is niet iets voor de gemeente, maar voor de organisatie van Winterland, die ook tijdens Serious Request het crowdmanagement doet. “Die moet zorgen dat ze het gastheerschap goed organiseren.”

Vooral Serious Request heeft veel gevolgen voor de binnenstad, onder meer als het gaat om de bevoorrading van winkels en horeca, maar ook voor bewoners die de nodige reuring ervaren. Hij kan zich voorstellen dat mensen die vragen of zorgen hebben. “Ik hoop dat ze ons ook echt benaderen. Zodat we hun zorgen weg kunnen nemen, zodat we niet tegenover elkaar staan, maar problemen die er zijn met elkaar kunnen oplossen.”

Met sceptici heeft hij niet zoveel. “Hoeveel steden worden er benaderd voor Serious Request? Veel steden zouden het graag hebben, wij krijgen het min of in de schoot geworpen.”

En dan kun je er maar het beste van maken. “Je weet dat heel veel mensen hier naartoe zullen komen en onze karakteristieke binnenstad gaan zien. Die kunnen voor goede doel komen, maar ook voor andere dingen, zoals Winterland.”

Hij verwacht een positief effect voor de stad, vertelt hij op de Grote Markt. “Het plaatje dat je hier ziet. De Grote Kerk, de Grote Markt, de panden eromheen. Dit is waarvan Bredanaars zeggen: hier ben ik trots op. En dit hoe mensen Breda zien en herinneren als ze aan het Glazen Huis terugdenken.”

De vorige editie leverde vier miljoen aan bestedingen op in de stad. Nu is dat weer de verwachting. “Daar profiteren niet meteen alle ondernemers van, zo reëel moet je wel zijn. Maar je kunt jezelf als stad wel zo presenteren, zodat mensen later terugkomen.”

'In de kerstperiode laat je zien dat de toekomst samen maakt, dat je naast elkaar staat'

Zelf is Depla ook actief. “Ik ga zwemmen, ik ga de DJ-marathon doen. Volgens mij ook een stukje hardlopen. Ik ga de reddingsbrigade ontvangen. Ik ben met talloze activiteiten bezig.”

Het samen doen spreekt hem aan in de acties rond Serious Request. “In de kerstperiode laat je zien dat de toekomst samen maakt, dat je naast elkaar staat. En dat je opkomt voor het goede doel. Als je ziet wat dat doet bij scholen en bij bedrijven, dat is mooi.”

Deze actie is voor kinderen in Afrika die sterven aan longontsteking. “Dat kunnen we ons in Nederland bijna niet meer voorstellen. Tegelijkertijd zie je dat Rode Kruis veel kan doen, vaak al voor een beetje geld”, verwijst hij naar een antibioticakuur van een paar euro.

Op social media ziet hij ook de criticasters die roepen dat mensen actie moeten voeren voor goede doelen in Nederland. “Ik zie die tegenstelling tussen goed doen voor mensen in het buitenland die het zwaar hebben en mensen hier niet. Laten we dat ook alsjeblieft niet zo brengen. We doen én én. Ik sta dit weekend ook kerstpakketten in te pakken voor de Bredase minima.”

Wanneer is Serious Request voor hem geslaagd. “Als er een week lang een goede sfeer is, waarin mensen met elkaar en naast elkaar de schouders eronder zetten. Als het evenement geslaagd is en we ons als stad mooi hebben kunnen presenteren als een stad waarin we iets kunnen neerzetten.”