Afbeelding
Amber Kuijs

Lars Hobma: ‘Ooit op een dag hoop ik buurtbewoners bij elkaar te brengen’

Algemeen

HAAGSE BEEMDEN - Project Asterd, de wandelvierdaagse in de Haagse Beemden, Winkelcentrum Heksenwiel noodkreet. Zomaar wat onderwerpen in de wijk waar de 21-jarige Lars Hobma zich over opwindt. Nu spant hij zich in voor jongeren. Want: “Ik heb me altijd best wel verveeld in de wijk.”

De lijst van onderwerpen waarover Hobma van zich doet spreken is overigens nog langer. Een nieuwjaarsduik, activiteiten voor actiegroep Bredaas Belang, protest tegen leegstand bij Akzo Nobel. En hij deed mee aan het project Zomerondernemer van The New Entrepreneur, waarmee hij een snoepwinkel wilde starten.

Het begon voor Hobma op zijn zestiende bij het buurtplatform Project Asterd, vertelt hij. “Ik ben dat gaan doen omdat ik zelf een stuk informatie over de wijk miste. Ook miste ik activiteiten en de sociale cohesie in de wijk.”

Politiek
Met de maatschappelijke betrokkenheid die de jonge inwoner van de Haagse Beemden toont, lijkt een politieke carrière aanstaande. Hobma denkt er over na. “Ik heb op de lijst gestaan van Breda’97 gestaan maar daar ben ik toen al snel mee gestopt.”

Ook heeft hij geprobeerd om een jongerenpartij op te zetten. “Helaas, was daar niet veel animo voor. Als ik ooit iets met politiek wil doen, kan ik beter bij een bestaande partij gaan. Ik heb nu contact met rood, dat is de jongerenpartij van de SP. Ik hoop die binnenkort een keer te spreken. Ik wil niet perse actief de politiek in, op de achtergrond zou ik wel leuk vinden.”

Social Media
De jonge Bredanaar heeft MBO journalistiek gedaan maar vindt de marketing en communicatie-kant leuker. Hij ondersteunt zijn volgers via met twitter graag met het brengen van nieuws. “Daarnaast interesseert het me en vind ik het leuk.”

Hij is erg actief op Social Media, zo tweet hij met grote regelmaat naar de gemeente. “Af en toe ga ik best wel ver met mijn tweets.”

Lars Hobma on Twitter

“Het klinkt misschien heel lullig maar je krijgt zo meer reacties dan wanneer je braaf en voorzichtig bent. Tegen de gemeente ga ik soms best wel tekeer. Als iets lang duurt, bijvoorbeeld met dingen regelen voor jongeren, dan is het vertrouwen wel beschadigd. Dat vind ik zelf ook heel jammer. Ik zou het mooi vinden als ik met diverse partijen kan samenwerken.”

Veel commentaar krijgt hij voor zijn gevoel niet. “Sommigen vinden mij denk ik wel overlastgevend, omdat ik soms best wel fel tekeer ga op Facebook en Twitter. Niet iedereen is daarvan gediend.” Hobma hoort dit nooit direct, maar via via. “Als iemand een probleem met mij heeft, dan kan diegene ook gewoon even contact met mij zoeken. Ik sta open voor feedback.”

Wijkplatform
Hobma komt online fel uit de hoek, maar ook bij bijeenkomsten in de wijk schroomt hij niet zijn mening te geven. Zoals bij een vergadering over het wijkplatform. “Er zitten nu mensen in het wijkplatform, die al in de wijkraad zitten of een stichting hebben maar het is nog helemaal niet zo bekend onder andere bewoners van de Haagse Beemden.”

“Ik ben daar toen best wel over uitgeschoten in een vergadering. Iedereen die nu subsidie voor activiteiten aanvraagt, is eigenlijk al heel actief bijvoorbeeld als stichting. Zo blijft er geen geld over voor bewoners die een keer iets willen organiseren. Ik durf te zeggen dat het wijkplatform ‘vriendjespolitiek’ is.”

Generation HB
Lars Hobma woont al zijn hele leven lang in de Haagse Beemden. “Ik heb mij altijd best wel verveeld in de wijk en zie dat veel jongeren zich nu ook vervelen. Daarom zeg ik met Generation HB ‘we gaan activiteiten organiseren en een ruimte voor jullie vinden’.”

Hij wil een plek creëren waar jongeren terecht kunnen en nieuwe vrienden kunnen maken. “Ik wil jongeren wat meer achter de computer en het gamen vandaan halen. Op 16 februari is er een open bijeenkomst als aftrap om te laten zien wie en wat we zijn.”

De eerste activiteit is op 4 maart, een dropping. “Dat is laagdrempelig. Nu zijn er nog geen aanmeldingen maar ik denk dat er veel jongeren zijn die het via Instagram zien en dan komen als het zover is. Het is een beetje een try-out.”

Toekomst
Lars hoopt nog zo lang mogelijk door te gaan met al zijn projecten. “Ik woon nu nog bij mijn ouders thuis. Wie weet blijf ik niet eens in de Haagse Beemden wonen, ik hoop van wel. Al vind ik dat soms wel een tweestrijd. Het is ook wel eens tijd voor een nieuwe omgeving en nieuwe uitdaging.”

Op dit moment heeft hij nog ambitie genoeg in de wijk. “Ooit op een dag hoop ik buurtbewoners bij elkaar te brengen, dat ze gewoon met elkaar door één deur kunnen. Ik weet bijvoorbeeld niet eens wie mijn eigen overbuurvrouw is. Dat is heel jammer. Ik doe het uiteindelijk voor iedereen in de wijk.”