De Molenstraat met de Nieuwe Veste, smalle trottoirs en gebrek aan groen.
De Molenstraat met de Nieuwe Veste, smalle trottoirs en gebrek aan groen. Guido van der Kroef/iizzoo

‘Paaltjesplan Molenstraat niet goede oplossing verkeersprobleem’

Algemeen

BREDA - Het plan om met paaltjes aan de oostzijde van de Molenstraat de verkeerschaos in de straat te beteugelen is niet de goede oplossing voor het probleem.

Dat stellen het Platform Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk en het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid BCG. In de raadscommissie Ruimte deze dinsdag stellen zij de kwestie aan de orde.

De paaltjes, die meteen na carnaval worden geplaatst, moeten een oplossing bieden voor de chaos en verkeersonveiligheid  in die straat door parkerende en wachtende auto’s. “Een probleem dat absoluut oplossing verdient”, stelt voorzitter Wilbert Willems. “Want nu is het niet alleen voor mensen met kinderwagens, rolstoelen, rollators en dergelijke levensgevaarlijk, maar voor iedereen die er loopt of fietst.”

Willems stelt dat in dit geval het middel erger is dan de kwaal. “Want hoewel door de paaltjes de veiligheid voor veel verkeersgebruikers toeneemt, wordt die van verkeersgebruikers met beperkingen juist sterk verminderd. Straks kunnen zij alleen maar over de rijbaan, omdat de stoep te smal is en de westzijde door een chaos aan fietsen is versperd.”

De oud-wethouder verwijst naar het streven van Breda om het VN verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met beperkingen op alle beleidsterreinen verder inhoud te geven. Daarnaast is toegankelijkheid volgens hem door wetgeving simpelweg verplicht. “Dan moeten we het juist voor deze mensen toch niet onveiliger gaan maken? En dat nog wel met een beroep op de verkeersveiligheid.”

In de brief waarmee hij de kwestie aan de orde stelt, geeft hij aan overtuigd te zijn van de goede bedoeling van wethouder en ambtenaren. “Daarom vragen we de gemeenteraad enig uitstel te bedingen, zodat in goed overleg een betere oplossing wordt bedacht. Ook ondernemers en bewoners in de binnenstad onderschrijven deze wens.”