Afbeelding
Wijnand Nijs

VVD’er Aartsen heeft last van tegenwind

Politiek

BREDA - Op zoek naar de lokale stem komt de creativiteit in de politicus naar boven. Zo ook bij VVD’er Thierry Aartsen. Hij staat op plaats 46 van de VVD-lijst voor de aanstaande verkiezingen op 15 maart. Behalve het uitdelen van worstenbroodjes, parkeert hij ook links en rechts een aanhanger met zijn lachende gezicht.

Al een aantal dagen staat het aanhangertje te schitteren op P5 bij zijn geliefde NAC. Op zoek naar de lokale stemmers die dagelijks via de Lunetstraat het centrum in en uit rijden. Deze dinsdag is Aartsen echter bezweken. Tenminste, zijn promoaanhanger. Omgewaaid in het onstuimige weer. Je waait waait met alle winden mee? “Nee, nee zeker niet”, lacht de Bredase fractievoorzitter en kandidaat kamerlid. “Mijn reclamedoek misschien, maar wij zijn heel standvastig en blijven koers houden.”

Mag het aanhangertje daar eigenlijk wel staan? “Uiteraard hebben we dat uitgezocht. Na drie dagen verplaatsen we hem, tenzij er klachten komen van omwonenden.” Dat is inderdaad precies volgens de regels weet de gemeentewoordvoerder. In de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Breda is een passage opgenomen over het parkeren van aanhangers. “Kortweg staat daar dat een aanhanger niet langer dan drie dagen aan de openbare weg mag staan binnen de bebouwde kom.” En precies dat doet Aartsen, laat hij weten.

Maar reclame maken op deze wijze, mag dat wel. Nee, stelt de woordvoerder. Je mag geen voertuigen parkeren op de weg met als doel om daar reclame mee te maken, staat in diezelfde APV. Al lijkt dat laatste in dit geval niet helemaal op te gaan. “Campagnevoeren is immers niet helemaal gelijk te trekken met reclame voor handel”, weet de woordvoerder. Aartsen bevestigt dat: “Dit is geen reclame, maar propaganda.”

Niks staat de campagne van Aartsen in de weg, dus. Alhoewel. “We halen de kar vanmiddag naar binnen voor een paar dagen. Windkracht elf kan hij niet aan. Hij gaat veilig in de stalling.” En na carnaval kan de campagne weer opgestart worden.