Afbeelding
Bas Witkop

Code Geel tijdens Grote Optocht; maandagmorgen overleg over weer

Algemeen

update 27 februari, 09.53 uur: Optocht gaat door, maar ingekort. Check voor de details.
BREDA - Krijgen we een horrorscenario zoals afgelopen jaar? Toen moest de Grote Optocht van het Kielegat worden afgeblazen vanwege de harde wind en werd de optocht met halfvasten alsnog verreden. Het KNMI waarschuwt zondagavond in elk geval voor windstoten in het zuidwestelijke deel van het land. De commissie optochten van de BCV komt maandagmorgen in alle vroegte bijeen om de situatie te bespreken.

De waarschuwing van code geel gold in eerste instantie vanaf maandagmiddag 12.00 uur, het KNMI paste dat maandagmorgen aan naar 15.00 uur Vanaf dat moment zijn er onweersbuien mogelijk met hagel en windstoten van meer dan 60 km/u, aldus het KNMI. De waarschuwing geldt tot maandagavond 21.00 uur.

Code geel staat voor 'Wees alert', aldus de toelichting op de site van het KNMI. "Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent."

Afgelopen jaar maakte de Veiligheidsregio duidelijk dat voor de Grote Wagens windkracht 5 twijfelachtig is, bij windkracht 6 was vorig jaar het advies de grote wagens uit de optocht te halen in verband met mogelijke kans op omwaaien. Zover kwam het afgelopen jaar niet. Toen werd besloten de optocht naar 6 maart met halfvasten te verplaatsen.

Check BredaVandaag.nl maandagmorgen voor updates over het weer en de Grote Optocht van 't Kielegat.