Het buurtteam van Overakker, bewoners: Jan Schouw en Johan Ringeling
Het buurtteam van Overakker, bewoners: Jan Schouw en Johan Ringeling BRES

Van schoolgebouw uit 1928 tot energiezuinig huis

Algemeen

BREDA - Zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. Oprichter van BRES (Bredase energiecoöperatie), Jan Schouw uit de wijk Overakker doet er alles aan om zijn huis energiezuinig te maken. Hij heeft zijn woning energiezuinig omgebouwd. Dat is om meerdere redenen bijzonder, maar vooral vanwege de historie van het gebouw: de voormalige Mariaschool uit 1928.

Schouw is bioloog van beroep en heeft des te meer oog voor wat er gebeurt met de aarde. “Wij zijn bezig met de grond los woelen om er steenkool, gas en olie uit te halen om te stoken en vervolgens weer in de lucht te stoppen. Dat moet ophouden anders gaat het mis. Altijd mooi gezegd natuurlijk, maar dan moet je zelf ook wat doen.”

BRES
Vanuit die gedacht begon hij in 2014 met het burgerinitiatief: BRES. “Ons doel is kijken of we zoveel mogelijk projecten kunnen bedenken om van het gas af te komen en naar duurzame energie te gaan. Vorig jaar hebben we besloten om samen te werken met clubjes die zich ook bezighouden met energie zoals ZonneWijde en Anneville.

“Project één is het vragen of onze leden mee doen. Wij kijken per wijk wie er actief is in het thema energie. Dan vragen wij of zij met ons mee voorlichtingsavonden willen organiseren.”

Zonnedaken is het tweede project. Leden kunnen investeren in een collectief systeem op een groot dak, daar krijgen zij rendement op. Ook wil BRES windturbines langs de A16 bouwen. “Dat zijn onze drie projecten: woningen, zon en wind.”

Energiezuinig woonhuis
Ook het huis van Schouw is aangepakt en zo energiezuinig mogelijk gemaakt. Hij vertelt dat isolatie stap één is. “Je kan er bij wijze van spreken een soort thermosfles van maken, die helemaal geïsoleerd is. In een bestaande situatie is dat heel lastig, omdat je dan aan de buitenkant een soort huis er omheen bouwt, ik vind dat vaak niet mooi. Ons huis is een monument dan mag dat ook niet.”

Daarom heeft hij gezorgd dat de binnenkant goed geïsoleerd werd. De spouwmuur, vloer en het dak zijn geïsoleerd en in alle ramen is dubbel glas geplaatst. “Zo gaat er zo min mogelijk warmte uit het huis.”

Daarna ging hij op zoek naar een alternatief om energie op te wekken zonder gas. Hij kwam uit op een warmtepomp en zonnepanelen op het dak. “De warmtepomp is een systeem waarbij je gebruik maakt van de temperatuur op 70 meter diepte in de grond. Op deze diepte is het ongeveer 13 graden. Er wordt water door buizen gepompt, het water warmt daardoor op tot 13 graden en de warmtepomp verwarmt het door tot 35 graden.” Dat is de temperatuur waarmee hij de vloer verwarmd. Per ruimte in huis kan de temperatuur geregeld worden met een thermostaat.

De zonnepanelen doen het goed nu de zon lekker schijnt. “Alle energie die wordt opgewekt wordt gebruikt in huis.” Ook heeft Schouw energiezuinige verlichting en apparatuur. Dat is sowieso een tip die hij iedereen geeft. “Gebruik zo min mogelijk en probeer wat je gebruikt duurzaam op te wekken”, maakt hij duidelijk.

Er zijn vier gezinnen woonachtig in het oude schoolgebouw. Jan had het liefst met iedereen een waterpomp willen aanschaffen, maar dat is niet gebeurd. “De techniek is niet het probleem, want de pomp, zonnepanelen en isolatie doen het prima. Het probleem zit bij de financiering en organisatie. Want, wat doe je als iemand verhuist?”

Voorbereid op de toekomst
Of zijn maatregelen rendabel zijn, vindt hij een rare vraag. “Als iemand een keuken van 30.000 euro koopt, vraag je ook niet of dat rendabel is. Maar het is rendabel ja, vooraf investeren is duurder dan gas of radiators. Als je kijkt in een periode van 30 jaar dan ben je sowieso goedkoper uit.”

Van alle maatregelen die Schouw genomen heeft, vindt hij het niet gebruiken van gas het opvallendst. “Er wordt steeds harder geroepen dat we van het gas af moeten. Wat dat betreft ben ik helemaal voorbereid op de toekomst.”  

Wat er allemaal kan met een woning wil Schouw 30 maart aan iedereen laten zien bij hem thuis. “Wij willen met BRES buurtbewoners woningen laten zien die energiezuinig zijn gemaakt. Als mensen belangstelling hebben, analyseren wij de woning. Wij kijken dan hoe een huis energiezuinig kan worden.” De energie-avond is bij Jan thuis, Overakkerstraat 200. Er is een bijeenkomst om 19.00 uur en om 20.15. Bewoners kunnen zich aanmelden via ikdoemee@breda.nl.