De machinefabrieken van Backer- en Rueb verdwijnen. foto Wijnand Nijs
De machinefabrieken van Backer- en Rueb verdwijnen. foto Wijnand Nijs

Investering Breda moet impuls geven aan Backer & Rueb-terrein

Economie Van Puijfelik

BREDA - Met een investering van 2,5 ton wil de gemeente de ontwikkeling rond het gebied rond de voormalige Van Puijfelik-papierverwerker op gang brengen. Het is de bedoeling dat het erfgoed op de locatie Backer & Rueb een nieuwe functie krijgt.

Uit gesprekken van de gemeente Breda met de huidige eigenaar en een initiatiefnemer voor het gebied Backer & Rueb concluderen de partijen dat ontwikkeling van het gebied reëel is.

Het geld gebruikt de gemeente voor onderzoek naar de haalbaarheid van de herontwikkeling, een plan voor de sanering en afspraken over het erfgoed. Het restant van dit bedrag gaat naar de koop van een deel van de openbare ruimte, aldus wethouder Alfred Arbouw (VVD).

“Ons belang is voornamelijk het erfgoed behouden. Ook bewoners hebben dit al bij ons aangegeven”, stelt Arbouw. In de loop van dit jaar moet dit plan in de raad besproken worden. “Op basis van het ingediende initiatief zien we als College op dit moment goede mogelijkheden om het erfgoed te integreren in een herontwikkeling.”

Arbouw laat weten dat de plannen moeten leiden tot een nieuw stadsdeel. “Het gaat om de Backer & Rueb-hallen, het pand Elektron, de Belcrumhaven en het verlengde van de Speelhuislaan.” Daarbij zou het bedrijventerrein moet worden omgevormd tot openbare ruimte met eventuele vrijetijdsfuncties en woonruimte.

Vorig jaar hebben bewoners in de Belcrum al een plan geopperd voor een soort Markthal. “Meer ruimte voor bedrijvigheid, winkels, wonen en recreatie”, stelden ze destijds. Het pand hoort volgens hen bij het industrieel erfgoed van Breda.

Met de investering moet sloop van de erfgoedpanden voorkomen worden. Vorige maand werd door verschillende betrokkenen nog gesproken over een dreigende sloop van de panden.