Afbeelding
Hinke Rutten

Jeugd staat centraal bij Dodenherdenking

Algemeen

BREDA - De jeugd speelt morgen (4 mei) weer een belangrijke rol bij de jaarlijkse Dodenherdenking in Breda. In het Park Valkenberg zal Guus de Beer, leerling van het Onze-Lieve-Vrouwe-lyceum, het door hem zelf geschreven gedicht 'Stilte’ voordragen. Daarna legt hij samen met burgemeester Paul Depla de eerste bloemenkrans.

De volgende krans wordt gelegd door leerlingen van basisschool Het Noorderlicht, waarna de organisatie kinderen uit het publiek zal verzoeken om ook een bloem neer te leggen bij het monumentale beeld De Vlucht. "De jeugd heeft de toekomst", zegt Carel Hubert, voorzitter van de Stichting 4 mei Dodenherdenking. "Wij plaatsen de kinderen op de voorgrond, omdat we hopen dat zij nog heel lang in vrijheid kunnen blijven leven."

Het nationale thema van de dodenherdenking is 'Geef vrijheid door'. Op 4 mei hangen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang de vlaggen halfstok. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Dan herdenkt heel Nederland alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog én de Nederlandse militairen die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld bij oorlogen en vredesoperaties in het buitenland.

De plechtigheid in Breda begint exact om 19.30 uur. Uit respect voor alle gevallenen zal iedereen staan. Dat gebeurde vorig jaar voor het eerst, op verzoek van burgemeester Depla. Voor mensen die slecht ter been zijn staan wel stoelen klaar. Om de bijeenkomst niet te lang te laten duren, is organisaties verzocht om gezamenlijke kransen te leggen. 

Na de herdenking in het Park Valkenberg vindt in de Grote Kerk een herdenkingsconcert plaats, uitgevoerd door het Bredase kamerkoor Capella Ex Occasione,  met medewerking van leerlingen van de Nieuwe Veste en Ctrl-f, de theaterwerkplaats van Podium Bloos. Dirigent is Ruben de Grauw. Het concert begint om 20.45 uur en eindigt rond 21.30 uur.

Ook in de dorpen rond Breda worden de doden herdacht op 4 mei. In Ulvenhout begint de bijeenkomst om 18.45 uur in de Laurentiuskerk, wethouder Paul de Beer zal bij het Oorlogsmonument op het Wilhelminaplein de eerste krans leggen. In de kerk (OLV ten Hemelopneming) aan de Markt van Prinsenbeek start de herdenking om 19.00 uur en de kranslegging door wethouder Boaz Adank zal zijn bij de Vredeskapel. In Teteringen begint de plechtigheid o0k om 19.00 uur, in de Sint-Willibrorduskerk, en wethouder Patrick van Lunteren zal op het aangrenzende kerkhof de eerste krans leggen.