Logo bredavandaag.nl
Foto Hinke Rutten
Foto Hinke Rutten

‘Veel interesse Polen in Bredase plannen Maczek Memorial’

BREDA - Het Poolse ministerie van Cultureel Erfgoed en de Poolse stad Wroclaw gaan een concrete bijdrage leveren aan de realisatie van een Maczek Memorial. Dat is de verwachting van de gemeente Breda, nadat een bezoek aan Polen.


Tijdens het bezoek gaf burgemeester Depla samen met wethouder Marianne de Bie en bestuursleden van het Maczek Museum een presentatie aan de burgemeester van zusterstad Wroclaw. Ook werd gesproken met vertegenwoordigers van het ministerie.

Doel was steun voor het nieuwe Maczek Memorial. “En die steun is er”, aldus de burgemeester. Met vertegenwoordigers van het ministerie van Cultureel Erfgoed is besproken hoe het verhaal van Maczek een verhaal van Polen en Breda kan zijn.

De Poolse steun houdt onder meer in dat de Polen meedenken en hun expertise inzetten. Verdere steun wordt besproken in nieuwe gesprekken. “Zij vinden het belangrijk dat de Poolse geschiedenis van de tweede Poolse pantserdivisie en Generaal Maczek zichtbaar wordt gemaakt”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Op 29 juni worden schetsplannen voor de realisatie van het Maczek Memorial gepresenteerd. “Momenteel is het Generaal Maczek Museum, met ondersteuning van de gemeente Breda, volop bezig om de benodigde financiering bijeen te krijgen”, stelt de woordvoerder.

Tijdens het bezoek heeft Depla de burgemeester van Wroclaw uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de jaarlijkse herdenking van de bevrijding in het laatste weekend van oktober. “Dan zijn we vast en zeker weer verder in het maken van de plannen die recht doen aan de rol van generaal Maczek en zijn troepen voor de bevrijding van Breda.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief