Logo bredavandaag.nl
De Vrede Fontein

4000 liter water per minuut uit Vrede Fontein Kasteelplein

BREDA - De bouwwerkzaamheden voor De Vrede Fontein op het Kasteelplein in Breda zijn deze week in volle gang. De interactieve fontein krijgt hier tijdelijk een plek in het kader van de herdenking en viering van 350 jaar Vrede van Breda.


De bouw van de fontein verloopt voorspoedig, laten de initiatiefnemers weten. Het platform met een oppervlak van 10 bij 10 meter en een hoogte van 80 centimeter is dinsdag gevuld met 21 kubieke meter water. De totale lengte van de fonteinrijen bedraagt 42 meter.

In het platform worden 360 nozzles geplaatst die op een vermogen van 4.000 liter per minuut schermen van water op kunnen werpen van circa drie meter hoog. Dinsdag zijn daarvoor de nodige pompen geïnstalleerd, waarna de fontein woensdag en donderdag op de juiste werking wordt getest.

Passerend publiek kan plaatsnemen op het platform van de fontein en zich mee laten voeren door het waterspel. Schermen van water van circa 3 meter hoog laten bezoekers al spelenderwijs gevoelens van conflict en vrede ervaren door afwisselend op te jagen, afstand te creëren en uiteindelijk weer te verenigen.

De Vrede Fontein wordt geplaatst naar voorbeeld van wat er 350 jaar geleden gebeurde.
In de zomer van 1667 werden in het Kasteel van Breda vredesonderhandelingen gevoerd die een eind maakten aan de Tweede Engelse Oorlog. Onderhandelingsdelegaties uit de verschillende landen plaatsten in die tijd prachtige tijdelijke fonteinen voor hun verblijven in de Bredase binnenstad. De fontein werd hiermee een symbool voor de viering van de vrede.

De interactieve Vrede Fontein is van 16 juni t/m 16 juli 2017  te zien op het Kasteelplein. De fontein is gedurende deze maand gratis toegankelijk voor publiek en dagelijks geopend van 11.00 tot 21.00 uur.

De fontein wordt op vrijdag 16 juni om 11.00 uur officieel geopend door Marianne de Bie, wethouder van werk, inkomen en cultuur.

 

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief