Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan.
Het stadskantoor van de gemeente Breda aan de Claudius Prinsenlaan. Hinke Rutten

‘Experiment regelvrije bijstand wettelijk niet toegestaan’

Politiek

BREDA - Het experiment met regelvrije bijstand dat Breda wil gaan uitvoeren is in strijd met de wettelijke regels. Dat stelt de VVD in een brief met vragen aan het college.

In de pilot zouden Bredase bijstandsontvangers geen sollicitatieverplichting krijgen opgelegd. Ook zouden bijstandsgerechtigden een bonus moeten krijgen van €2000 voor het vinden van werk.

In de brief geeft de VVD aan dat de staatssecretaris van Sociale Zaken in een Algemene Maatregel van Bestuur heeft bepaald dat dit soort experimenten niet meer is toegestaan.

Volgens de VVD is er ook geen aanleiding toe. “Mensen die niks mankeren en gewoon kunnen werken, moeten wat de VVD betreft ook zo snel als mogelijk aan het werk. Het aantal vacatures in de regio is in 2015 verdubbeld, en sectoren als landbouw, bouw en logistiek schreeuwen om medewerkers”, schrijft fractievoorzitter Thierry Aartsen.

Aartsen stelt dat het rechtvaardig is om aan mensen in de bijstand te vragen om zich in te spannen om zo snel mogelijk een baan te vinden, ook als deze baan niet gelijk hun eerste voorkeur heeft.

De VVD vraagt in de brief aan het college of het bereid is de pilot direct af te blazen.