Afbeelding
Generaal Maczek Memorial

Generaal Maczek Memorial wordt herinneringscentrum met museum

Cultuur

BREDA - De plannen en het ontwerp voor het nieuwe Generaal Maczek Memorial zijn dinsdagmiddag gepresenteerd in de Lutherse kerk. Het Memorial wordt een herinneringscentrum met een museum en moet er in 2019 staan.

Het centrum, gevestigd achter het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan, wordt voorzien van een informatie- en documentatiecentrum, auditorium en ruimte voor bezinning. De ingang van het gebouw kent een wand met beelden van de bevrijding door de Poolse troepen. Binnen wordt het verhaal van deze Poolse bevrijders verteld.

Museum
Daarnaast vormt het de thuisbasis voor het Generaal Maczek Museum met een permanente tentoonstelling. “Met de komst van het Memorial aan de Ettensebaan, gaat voor ons een lang gekoesterde wens in vervulling” aldus Frans Ruczynski, voorzitter van het Generaal Maczek Museum.

Subsidie en fondsen
De gemeente heeft 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het voorlopig ontwerp. Voor volgend jaar is een bedrag van 200.000 euro gereserveerd. De besturen van het memorial en museum zijn op zoek naar financiers in de vorm van subsidies en fondsen voor de daadwerkelijke totstandkoming van het Memorial.  

Ook wethouder Marianne de Bie heeft tijdens de presentatie van de plannen gesproken. Het Generaal Maczek Memorial moet er in 2019 staan. Dit is tevens het 75e herdenkingsjaar voor het zuiden van Nederland. “Deze geschiedenis moet bewaard blijven”, concludeert De Bie.

Paul Depla on Twitter