De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden
De Boschpoort gevangenis hield bij uitzondering de deuren voor bezoekers open foto Katinka Salden

Breda koopt Koepel niet: 'Risico te groot'

Algemeen

BREDA - Breda gaat niet over tot de aankoop van koepelgevangenis De Boschpoort. De gemeente gaat niet in op het aanbod van het Rijk om de voormalige koepelgevangenis de Boschpoort te kopen. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het complex nu via een openbare verkoopprocedure verkopen.

Dat laat de gemeente dinsdagmiddag weten.  De Gemeente Breda had als eerste het recht tot koop. Op 24 mei 2017, een jaar nadat duidelijk werd dat het te koop zou komen, bood het Rijksvastgoedbedrijf het koepelgevangeniscomplex concreet te koop aan. Het college heeft nu besloten om geen gebruik te maken van het aanbod van het Rijksvastgoedbedrijf.

De belangrijkste reden voor de gemeente Breda om het complex niet te kopen zijn de hoogte van de koopsom en de voorwaarden die aan de verkoop verbonden zijn. "Daarnaast zijn de kosten van het tussentijdse beheer van het koepelcomplex naar verwachting hoog. De financiële risico’s voor de gemeente rond de aankoop zijn te groot", stelt de gemeente dinsdagmiddag.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat het rijksmonument nu middels een openbare verkoopprocedure verkopen. De huidige bestemming van het complex is maatschappelijk. "De gemeente hoopt in nauwe samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf te komen tot een nieuwe invulling die aansluit op de ambities van de gemeente", maakt het college duidelijk.

Breda ziet het liefst dat de toekomstige bestemming van het koepelcomplex functies bevatten die een bovenregionale aantrekkingskracht hebben. "Die moeten een aanvulling vormen op het al aanwezige voorzieningenaanbod binnen Breda. In het verlengde van de in de directe omgeving al aanwezige voorzieningen denkt het college daarbij vooral aan een leisurefunctie. Die moet ook leiden tot een verdere versterking van de Bredase binnenstad en Breda als geheel."

In maart van dit jaar werd duidelijk dat het Van der Valk-concern interesse zou hebben in het complex. Het hotelbedrijf zou kansen zien voor een vergader- en congrescentrum op het terrein.