De Karrestraat.
De Karrestraat. Wijnand Nijs

‘Langer winkel open? Ik heb ook een privéleven’

Economie

BREDA - Een krappe meerderheid van deelnemers aan Datamining Breda is voorstander van de mogelijkheid voor winkels om langer en later open te blijven. Maar hoe denkt de middenstand er zelf over?

Uit een rondgang langs een paar van deze kleine zelfstandige winkels in de stad blijkt dat zij niet op de lange openingstijden zitten te wachten. “Dat wordt veel te duur voor mijn baas, tenzij hij hier zelf gaat staan,” zegt Nienke Bos van Gall&Gall in de Torenstraat.

‘Altijd aan het werk’
Ook Frederik Kuiters vindt het te veel worden. Zijn meubelzaak De Toren Interieurs is nu al zeven dagen in de week open. Zijn sluitingstijden zijn de afgelopen jaren opgeschoven, van vijf of zes uur, naar inmiddels zes tot zeven uur ‘s avonds. “Je moet mee,” legt de eigenaar uit. “Maar ik zit er niet op te wachten. We zijn met een klein team en altijd aan het werk.”

Verderop, bij Henk Verschoor van Witgoedspecialist Van Rooij is er al evenmin enthousiasme. “We hebben pas geleden met de Wilhelminastraat en Van Coothplein een koopavond tot elf uur ’s avonds georganiseerd. We hebben alles uit de kast getrokken en veel tamtam gemaakt via Facebook, posters en advertenties. Maar het publiek viel tegen. En de omzet ook.”

‘Ik heb ook een privéleven’
Op zich begrijpelijk, vindt Verschoor, want mensen moeten aan zoiets wennen. “Maar je kunt de mensen ook vérwennen,” wil hij erbij zeggen. Ik heb ook een privéleven. Ik doe ’s avonds vrijwilligerswerk en op zondag wil ik rust.”

Ook Bos, die al vijftien jaar bij Gall&Gall werkt, heeft al eerder geëxperimenteerd met ruimere openingstijden tot zes uur in plaats van vijf uur op zaterdag. “Het liep niet. Heel soms kwam er nog iemand binnen, maar voor die enkeling kun je niet openblijven.”

Wil je ook je stem laten gelden in het nieuws? Meld je aan op DataminingBreda.com en vul de vragenlijsten in.

Zoals deze over zzp’ers en hun bijbaan:
Bijna 6% van de Bredase bevolking werkt als zzp’er. Van de ruim 180.000 inwoners werkten in de periode 2011-2013 tussen de 10.400Bredanaars als zzp’er, berekende het CBS. Hun inkomen ligt ruimt 10% lager dan dat van een werknemer. Een belangrijke oorzaak daarvan is dat zzp’ers minder uren maken.

Datamining Breda wil weten: Hoeveel uur werken zzp’ers in Breda? En hebben ze behoefte aan een bijbaan?
Klik hier om naar de vragenlijst te gaan en verdien 1 blinkende zoetwaterparel!