Logo bredavandaag.nl
foto JakoJellema/Flickr.com
foto JakoJellema/Flickr.com

Breda: Proef met wasbare luiers geslaagd

BREDA - De proef die 40 gezinnen begin 2017 hebben gehouden met wasbare luiers is geslaagd. Dat geeft de gemeente Breda aan.


De gezinnen testten de luiers acht weken lang. “Tweederde van de luiertesters was na afloop van de proef zo enthousiast dat ze de wasbare luiers blijven gebruiken”, aldus de gemeente. De gemeente Breda deed mee aan deze ‘Mazzelkontjes’-proef in samenwerking met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en wasbare luierleverancier Kaatje Katoen. Doel was het restafval in Breda te verminderen. “Een kindje in de luiers zorgt namelijk voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar”, becijfert de gemeente.

Bij alle deelnemers die fanatiek aan de slag gingen met de Mazzelkontjes-proef nam de hoeveelheid afval drastisch af. “Dat varieerde van 1 vuilniszak per week minder, nagenoeg geen restafval meer, een veel minder volle container tot 30 luieremmers van 14 liter minder.”

De Bredase wethouder Paul de Beer van Duurzaamheid hoopt dat veel meer ouders dit nu gaan proberen. “Er komen flyers te liggen bij verloskundigen, de kraammarkt Amphia en kinderdagverblijven om de aandacht te vestigen op wasbare luiers en minder afval”.

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers beter zijn voor het milieu dan wegwerpluiers. “Ook als je de productie en het wassen meetelt. Bijkomend voordeel is dat wasbare luiers per kindje gemiddeld 500 euro minder kosten dan wegwerpluiers”, geeft Breda aan.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief