Sparta-supporter Ruud Ammerlaan samen met een NAC-collega bij de start van de Roparun dit jaar.
Sparta-supporter Ruud Ammerlaan samen met een NAC-collega bij de start van de Roparun dit jaar. SSRT88

Sparta-fans hopen op mooi ontvangst bij NAC na 60 kilometer rennen

NAC

ROTTERDAM/BREDA - Op het moment dat NAC de promotie naar de eredivisie behaalde, wist een groep Sparta-supporters wat hen te doen stond. Namelijk, rennend naar NAC-Sparta. Vrijdag is het zover. “We doen het als een oefenloop voor de Roparun”, vertelt Ruud Ammerlaan.

Ammerlaan is een van de mensen achter het Sparta Supporters Running Team, dat al sinds 2000 als SSRT88 aan de Roparun meedoet. “Het team bestaat uit echte Spartanen, van wie er veel zowel de uit- als thuiswedstrijden bezoeken”, vertelt de enthousiaste Spartaan.

Voor het kunststukje van vrijdag hebben de Spartanen vier lopers verzameld. Dennis van Antwerpen, Joost van den Hoek, Rick Kraaijeveld en  Ruud Ammerlaan rennen voor het goede doel. Corine van Scherpenzeel (fietsster), Chantal van Walsum (fietsster), Henk Jordan (chauffeur) en Bianca Behrmann (navigator) begeleiden de vier.

“Het is ongeveer zestig kilometer, dat is net iets meer dan een etappe”, vertelt hij. Om te zorgen dat de lopers veilig aankomen, wordt het viertal begeleid door twee fietssters. “Een voorop voor de navigatie en een achter de loper voor de veiligheid.”

De zestig kilometer naar Breda wordt in estafette afgelegd. “Net als in de Roparun wisselen we elke twee kilometer van loper. De route moet dus zo lopen zodat we veilig met het busje naast een fietspad kunnen rijden en ook veilig kunnen stoppen voor de wissel.”

De lopers zijn geoefend. “Zelf heb ik al eens de marathon van Rotterdam gelopen en verschillende halve marathons. Komend jaar wordt ook mijn vierde Roparun.” Een van de andere lopers is zoals Ruud het zegt ‘een beetje maf’. “Joost, hij loopt altijd op zijn blote voeten. De marathon en de Roparun. Behalve als het donker is, dan loopt hij met van die speciale schoentjes.”

Het Sparta-team vertrekt rond 13.30 uur bij Het Kasteel. “We hopen dat we rond 19.00 uur op het supportersplein voor de Beatrix aankomen en dat we daar mooi ontvangen worden”, vertelt Ammerlaan. “We kijken of we daar zelf kunnen collecteren of dat NAC-supporters van de Breda Loco’s dat doen, daar hebben we al contact over gehad.”

De reacties zijn in elk geval enthousiast. “Het past ook bij de band die de clubs hebben, het is mooi dat dit gewoon kan.”