Logo bredavandaag.nl
Op het dak van basisschool Noorderlicht liggen sinds begin 2016 160 zonnepanelen.
Op het dak van basisschool Noorderlicht liggen sinds begin 2016 160 zonnepanelen. (Wijnand Nijs)

Bijdrage uit klimaatfonds maakt Wegwijzer duurzamer

BREDA - Buurthuis De Wegwijzer heeft als eerste een bijdrage gekregen uit het door de gemeente Breda opgerichte Klimaatfonds. Het gaat om een lening waarmee zonnepanelen en energiezuinige ledverlichting is aangelegd.


“Dat zijn de grootste klappers als het gaat om kostenbesparingen”, geeft wethouder Patrick van Lunteren aan. “Ook al zijn er maar een paar mensen in het buurthuis, de lampen moeten aan, er moet verwarmd worden.”

Het gevolg is dat het buurthuis minder afhankelijk is van de gemeente om de begroting rond te krijgen. Een deel van de subsidie gaat nu naar elektriciteit. “Als een buurthuis minder subsidie nodig heeft van de gemeente, geeft dat meer vrijheid”, verwijst Van Lunteren naar de verantwoording van subsidiegeld. Voor Breda levert het op lange termijn een besparing op. “Waardoor we weer geld aan andere zaken kunnen besteden.”

Belangrijkste doel van het klimaatfonds, dat gevuld is met €500.000, is een bijdrage leveren aan het bereiken van de klimaatdoelen voor 2044, wanneer Breda CO2-neutraal wil zijn.

Naast de lening aan de Wegwijzer heeft Breda geld ingezet voor de ondersteuning en voorbereiding van meerdere klimaatprojecten uit het uitvoeringsprogramma klimaat 2017. “Partners in de stad gaven aan dat met name daar hun behoefte tot ondersteuning ligt. Denk daarbij aan ondersteuning bij projecten op het gebied van verduurzaming van woningen, bedrijven, warmtenet en duurzame energie-opwekking”, aldus de gemeentewoordvoerder in een toelichting.

Breda behandelt in het najaar van dit jaar nieuwe aanvragen voor projecten die 2018 moeten worden uitgevoerd. “We hebben al signalen dat er meerdere organisaties een projectaanvraag in gaan dienen.”

Projecten van 25.000-100.000 euro aan projectgrootte komen in aanmerking als ze ondanks positief bedrijfsplan, geen financiering bij bank krijgen. De regeling is niet bedoeld voor individuele huishoudens.

Het fonds wordt gevuld met opbrengsten uit windmolens die langs A16 staan.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief