Logo bredavandaag.nl
foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Kort geding Bredase journalist tegen Somalische minister

BREDA/AMSTERDAM - De in Breda woonachtige onderzoeksjournalist Dahir Alasow heeft een kort geding aangespannen tegen de heer Osman, de Somalische Minister van Informatie, Cultuur en Toerisme.


De journalist wil dat de minister stopt hem van afpersing te beschuldigen. Dat gebeurde nadat hij negatieve artikelen over Osman of een met de minister bevriende bank publiceerde. Ook vraagt hij om rectificatie van deze aantijging, onder andere geuit in een VPRO radioprogramma.

Osman kreeg de dagvaarding toen hij naar Nederland kwam om een lezing te geven. Hij heeft een tegeneis ingediend, omdat hij meent dat de artikelen die over hem verschenen, waaronder publiciteit over een meisje dat hij zou hebben bezwangerd, een verkrachting, en zijn betrokkenheid  bij geweld in Somalië, niet waar zouden zijn.

De Somalische minister heeft rechtbank Amsterdam verzocht het Somalische recht toe te passen bij het beoordelen van zijn tegenvordering. Tevens eist hij in het kort geding dat de journalist ook in de toekomst dit soort beschuldigingen niet meer mag publiceren als er geen 'nieuw,  betrouwbaar en adequaat feitenmateriaal' beschikbaar is gekomen.

In 2016 werd de journalist Dahir Alasow in het gelijk gesteld door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat hij negatieve publicaties over de Somalische ‘Hawala-bank’ Dahabshiil, zoals eerder bevolen door  Rechtbank in Breda, niet hoefde te verwijderen en rectificeren. Ook oordeelde het Gerechtshof dat het niet aannemelijk is geworden dat de journalist de bank chanteert met de publicaties. 

De journalist wordt bijgestaan door de Bredase advocaat mr. Peter C. Schouten van Advocatenkantoor Schouten Legal. FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief