De nieuwste creatie van het Bredase duo.
De nieuwste creatie van het Bredase duo. (De Sinterdel)

Na de krokodel nu ook: de Sinterdel

BREDA - Wie altijd al het eten van frikandellen met Sinterklaas wilde combineren, kan sinds kort een gat in de lucht springen. De twee volks fenomenen komen samen in een excentrieke snack, bedacht door twee Bredanaars. En het is blijkbaar lekkerder dan dat het klinkt.


Hoewel de heiligman doorgaans veelal bekend staat om z’n zoete snoepgoed, krijgt de viering dit jaar een extra staartje. Dit vanwege een nieuwe gewaagde combinatie met een hartige snack. Niets minder dan onze oer-Hollandse frikandel ziet het licht binnenkort in een Sinterklaas-uitvoering.

Want wat krijg je als je Sinterklaas letterlijk combineert met een frikandel? Juist, een Sinterdel… Kortom: een S-vormige frikandel, met een topping van mayonaise en pepernoten schaafsel.

“Wat op het eerste oog misschien onwennig lijkt, is eigenlijk heel lekker. Een combinatie van Frikandel met pepernoten en mayonaise brengt zoet en hartig samen, een heerlijke combinatie”, aldus de bedenkers van de Sinterdel.

“We hebben ruim een jaar geleden de krokodel bedacht”, zegt uit Breda afkomstige Freek Haverman. Een kroket met ragout en stukjes frikandelvlees als vulling. Samen met Jeroen Balkenende is hij de initiatiefnemer van de snack-variaties.

Destijds maakten zij de krokodel voor de promotie van hun ‘Frikandel Disco’. De Frikandel Disco is een jaarlijks feest in Amsterdam met uiteenlopende frikandelgerechten. Inmiddels wordt de krokodel voor de horeca geproduceerd door de snackfabrikant Beckers.

Ook de Sinterdel is gemaakt ter promotie van de Frikandel Disco. Of de Sinterdel daadwerkelijk ook de vitrines van snackbars vindt is nog onduidelijk.