Afbeelding
Martijn Rondel

Oranjeboomstraat 314: een kilometer kabels, 15.000 lampjes en heel veel kerstsfeer (VIDEO)

Algemeen

BREDA - “Lekker bezig buurman!”, roept Marie-José van Ginneken naar de buurman die op een gammele ladder zijn gevel met kerstlichtjes aan het versieren is. “Ja, tegenwoordig versiert zowat de hele straat hun huis”, zegt ze lachend. “Ik denk dat we de rest een beetje aangestoken hebben.”

Het is tien uur op een koude zaterdagochtend. Er is nog maar weinig leven te bekennen in de Oranjeboomstraat. Behalve op nummer 314. Bakken vol kabels, lampjes, stekkerdozen kerstballen en andere versieringen vullen daar de voortuin. Tussen de bakken is een man druk in de weer met een schep. De ene na de andere schep vult zich met koude, natte aarde. Er ontstaat een soort riggel rondom de tuin. “Zo!”, zegt Ronald Nijhuis wanneer hij het laatste hoopje aarde uit de grond schept. “Nu kunnen de kabels erin.” Hij komt aanlopen met een van de bakken die in de voortuin staat. Uit de tot de nok toe gevulde bak, pakt hij een kabel die hij vervolgens in de zojuist gecreëerde riggel legt. “Dit jaar hebben we ongeveer een kilometer aan kabels in de grond liggen”, zegt Ronald. Hij pakt zijn schep weer en bedekt de kabel. “Nu zie je er niets meer van.”

 

“Hij heet Schillie”, zegt een van de twee zoons van Ronald en Marie-José. Hij wijst naar een schildpad die in een aquarium zit dat op een kastje in de woonkamer staat. Binnen is er niets te zien van de versiering van buiten. Behalve een dansend kerstboompje op de vensterbank na, zijn er binnen geen kerstversieringen te vinden. “We focussen ons op het versieren van de tuin”, zegt Marie-Jose. “Dat is al werk genoeg.”

Vorig jaar kwamen er in totaal drieduizend mensen kijken naar de kerstshow die de familie jaarlijks in hun voortuin geeft. “Dat zijn heel veel koppen chocomel”, zegt een van de zoons, die ieder jaar kopjes hete choco uitdeelt aan toeschouwers. Vijftienduizend lichtjes knipperen op de voorgeprogrammeerde shows van Marie-José mee. “Dat programmeren kost me honderden uren”, vertelt Marie-José. “Maar dan heb je ook wat.”

Iedereen in het gezin heeft zijn eigen rol binnen het creëren van de ultieme kerstshow. “Ik programmeer, Ronald bouwt alles op”, zegt Marie-José. “En de kinderen helpen mij bij de finishing touch van de tuin.” Het gezin is al vanaf de zomer bezig met de voorbereidingen voor kerst. “We vinden het zo speciaal en gezellig om met anderen te mogen genieten van de show”, zegt Ronald. “Daar doen we het allemaal voor.” Dit jaar is iedereen die nieuwsgierig is naar de show - of gewoon zin heeft in een lekker kopje chocomel - iedere avond vanaf 8 december welkom. Toeschouwers kunnen vanaf half acht een half uur lang genieten van het kerstspektakel. “Iedereen is welkom!”