De bijeenkomst in buurthuis 'T Houwke voor actie
De bijeenkomst in buurthuis 'T Houwke voor actie "Heerbaan is geen Racebaan!" SP Breda

Heerbaan geen Racebaan: enquête buurt bevestigt problematiek

Algemeen

BREDA - Tijdens de bijeenkomst in ‘T Houwke op dinsdag, werd duidelijk dat de buurt wil dat gemeente in actie komt. Uit de door SP Breda gestarte en besproken enquête bleek dat een ruime meerderheid de Heerbaan onveilig vindt. Verschillende mogelijke oplossingen werden geopperd en er zijn vervolgstappen afgesproken.

De uitslag van de enquête liegt er niet om: een ruime meerderheid van 84% van de bewoners ervaart de Heerbaan als onveilig. Negen op de tien inwoners is van mening dat er te hard wordt gereden. Daarnaast bevestigt 80% van de mensen dat er nooit of nauwelijks snelheidscontroles plaatsvinden.

Het doorrijden op zebrapaden, of doorrijden bij het enige stoplicht terwijl die op rood staat, blijkt door omwonenden ook als gevaarlijk en uiterst irritant gevonden. Het gemis aan hindernissen om hard rijden tegen te gaan is door tweederde van de omwonenden bevestigd. Het gebrek aan veilige oversteekmogelijkheden wordt door driekwart van de omwonenden als een probleem gezien.

Verschillende oplossingen kwamen tijdens de bijeenkomst aan het licht, zoals een rotonde ter hoogte van het winkelcentrum, aanbrengen van anderen wegmarkeringen, evenals het introduceren van meer verkeersborden en verkeerslichten. De SP wil de actie doorzetten en maakte afspraken over de vervolgstappen samen met de wijkraad en bewoners.