Afbeelding

Rechtbank: Balkenendenorm geldt ook voor bestuursvoorzitter Amphia

Algemeen

BREDA - Het salaris van de bestuursvoorzitter van het Amphia Ziekenhuis in Breda mag vanaf 1 januari 2017 niet hoger zijn dan de zogeheten Balkenendenorm. Dat bepaalde de rechtbank in Breda in de beroepsprocedure die de raad van toezicht van het Amphia aangespannen had tegen de minister van Volksgezondheid.

Salarissen van topfunctionarissen in de (semi)publieke sector mogen niet hoger zijn dan van de minister-president (181.000 euro per jaar). De bestuursvoorzitter is sinds 2008 in dienst van het ziekenhuis en kreeg, ook gedurende een jarenlange overgangsfase, een veel hoger salaris.

Die overgangsfase liep af op 1 januari 2017. Het verzoek van de raad van toezicht om ook na die datum de uitbetaling van een hoger salaris te kunnen voortzetten, wees de minister af. De raad van toezicht ging hiertegen in beroep.

De raad van toezicht noemde onder andere de grote verantwoordelijkheid van de bestuursvoorzitter om een complexe organisatie als het Amphia Ziekenhuis te leiden. Daarbij legden zij de nadruk op de langdurige en ingrijpende verbouwing die nog steeds uitgevoerd wordt, en op de persoonlijke kwaliteiten van de bestuursvoorzitter.

De rechtbank oordeelt dat volgens de wet alleen in exceptionele gevallen afgeweken mag worden van de zogenaamde Balkenendenorm. Amphia is er volgens de rechtbank niet in geslaagd aan te tonen dat hiervan sprake is en stelt daarmee de minister in het gelijk.

De raad van toezicht van het Amphia Ziekenhuis kan in beroep gaan tegen deze beslissing bij de Raad van State.