Ronald Verlinden van café De Speeltuin.
Ronald Verlinden van café De Speeltuin. Manoek Lambregts

Friday On The Rocks: Al acht jaar ‘Speeltuin’ voor rocktalent

Cultuur

BREDA - Wie een avondje wil genieten van live (rock)muziek, kan al zo’n acht jaar zijn hart ophalen bij Friday On The Rocks. De avond in café de Speeltuin overleefde ook de doorstart van het café. Deze vrijdag is de laatste editie van het jaar. Ronald Verlinden, eigenaar van De Speeltuin over deze avonden. “Het draait het om beginnend talent dat een podium verdiend.”

Door Manoek Lambregts

- Welke bands treden op tijdens Friday on the rocks?
“Een hoop, maar bovenal rockbands”, zegt Verlinden. “Herman van POB doet de programmering. Hij kan iets op het oog hebben, maar bands melden zichzelf ook aan. Het is de bedoeling dat het beginnende artiesten zijn, met eigen werk en het liefst uit omgeving Breda.”

“Soms willen artiesten uit andere delen van Nederland komen, of zelfs België, Engeland, Frankrijk en Italië. Dat is ook tof. Het is zo’n groot compliment om te horen dat mensen hier willen spelen. Ze vinden dat De Speeltuin rock ’n roll uitstraalt. Ze zijn in ieder geval welkom, want uiteindelijk draait het om beginnend talent dat een podium verdiend.”

- Wat is er zo rock ’n roll aan De Speeltuin?
“Ik vind het belangrijk dat er andere muziek wordt gedraaid dan wat je op 538 hoort, en van verschillende decennia. Dat trekt jong en oud. Het is leuk als tieners een gaaf nummer horen, de artiest vragen en het Led Zeppelin blijkt te zijn. Daarnaast draaien we regelmatig muziek op vinyl, net zoals vroeger. Nu is dat ook weer in en dat trekt nieuwe klanten.”

“De H&M-shirtjes zijn daar ook een voorbeeld van. Het zal me niks verbazen als meisjes zo’n shirt kopen, nieuwsgierig worden naar het genre en toch eens komen kijken. Eigenlijk ben ik niet zo van hypes, maar sommige moet ik wel volgen. De aanschaf van een pinautomaat, bijvoorbeeld. Het is bizar hoeveel klanten dat trekt. Gemak dient de mens, hè.”

- Hoe belangrijk is De Speeltuin voor de Bredase muziekscene?
“Best belangrijk, denk ik. Mensen staan steeds meer open voor een verrassing en Friday On The Rocks is daar een goed voorbeeld van. En dat is een van de betere dingen van deze plek. The Svprk heeft hier gespeeld toen ze net begonnen en dit jaar stonden ze op Breda Barst. At First en MacSwordfish gaan ook hard, en die zijn hier gestart. En Ziggy Splint uit Utrecht hebben hier laatst gestaan, dat is zó gaaf. Dat die niet met Popronde hebben gespeeld snap ik niet. Ze staan er volgend jaar wel, hoor.”

- Is het alleen rozegeur en maneschijn dan?
“Nee. We hebben nog steeds ‘dooie donderdag’, daar moeten we iets op bedenken. Natuurlijk is ook de doorstart van de Speeltuin geweest anderhalf jaar geleden, maar dat pakken we goed op. Friday On The Rocks loopt beter sindsdien. Mensen staan steeds meer open voor verrassing en rock wordt steeds populairder. Het kan ook leeg zijn in het café als er een toffe band staat, maar dat heb je wel eens. De reclame gaat tenslotte niet zo ver. Ik wil geen posters meer hangen. Kerkplein of een andere tent hangt daar binnen het uur weer iets anders overheen en dat is zonde van het papier.”

- Maar toch, een stijgende lijn in 2017. Verandert er nog iets in 2018?
“De formule die we nu hebben werkt en daar willen we bij blijven. Er zullen nog wel wat kleine dingen aangepast worden, maar er staat niets op de planning. De eerste namen voor 2018 zijn al geboekt, dus we kunnen het jaar in ieder geval goed aftrappen.”