Bedrijfsleider Rinse Staal van Pier 15.
Bedrijfsleider Rinse Staal van Pier 15. Wijnand Nijs

2017 beste jaar ooit voor ambitieus Pier 15

Sport

BREDA - Zestigduizend bezoekers kwamen er in 2017 af op Pier 15. Niet alleen voor skate-events, maar ook voor urban en culturele evenementen. Het is veel meer dan de initiatiefnemers ooit hadden gedacht. Desondanks blijft de ambitie branden. “Een world cup-wedstrijd zou mooi zijn.”

Rinse Staal somt het jaar even op: 30.000 skaters in en bij het skatepark; 30.000 bezoekers voor de culturele evenementen en festivals. Voor de skaters was het een mooi jaar. “We hebben het grootste NK ooit gehad. En doordat de filmpjes daarvan rondgingen hebben we onverwachts ook een Europese finale gehad, die eerst eigenlijk in Milaan zou zijn.”

Succes
Het succes van het NK laat zich verklaren. “Allereerst heeft Brabant een grote dichtheid van hallen, maar daarnaast was het ook pas het het tweede NK dat zo professioneel was georganiseerd.” De laatste heeft te maken met het feit dat skaten in twee disciplines een Olympische sport is op de spelen van 2020 in Tokyo.

De kwalificatieprocedure voor die Spelen is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk een combinatie van ranglijsten en toernooien. Pier 15 zou graag een rol spelen. “We zijn in de race voor de status van RTC, Regionaal Trainings Centrum van NOCNSF. Dat betekent dat de talenten dan hier trainen.”  De weg van Nederland naar Tokyo zou dan best via Breda kunnen lopen.

Talenten begeleiden
Het moet uiteindelijk leiden tot een hele infrastructuur rond het skaten. “We hebben al de skateschool, waar we kinderen vanaf zes jaar een opleiding aanbieden. Als daar talenten tussen zitten, willen we die verder begeleiden. Wij zien echt een rol weggelegd om urban sporten op de kaart te zetten.”

Na drie jaar heeft Pier 15 nog volop ambitie, maar ook genoeg uitdagingen. “We vallen vaak tussen sport en cultuur in bij de gemeente. En als het gaat om sport, dan is het vaak ook lastig dat we geen leden hebben. Overheden vinden dat ingewikkeld. In de sportnota staan we bijvoorbeeld niet vernoemd.” Terwijl het sportieve niveau en de betrokkenheid er wel is. “Als er iets moet gebeuren, staan de skaters klaar om bij te springen.”

Staal zou graag met Bredase scholen een Urban Sportweek organiseren. “Dat tijdens de gym daar aandacht aan wordt besteed en dat ze dan ook naar de hal komen. Daarvoor hebben we de medewerking nodig van gemeente en scholen.”

Toekomst onzeker
De komende jaren gaat het team van Pier 15 daar naartoe werken. Spannend, zoals het ook spannend is waar de plek voor urban sporten uiteindelijk terechtkomt. “Want ik denk niet dat we hier aan de Veilingkade kunnen blijven, als je ziet welke plannen er zijn. Tot 2023 mogen we hier zitten, daarna houdt het op. In die tijd kunnen we nog ontzettend veel doen, maar het betekent wel dat na de verkiezingen politieke partijen zich moeten uitspreken over ons.”

Voor Staal is er geen twijfel over de toekomst. “Met wat wij doen dragen we bij aan de aantrekkelijkheid van Breda. Voor mensen van 14 tot 30 jaar moet de stad ook leuk blijven, zodat zij in Breda blijven wonen en niet verhuizen naar andere steden.”