Afbeelding
Michael Janiec

Rooi Pannen geeft inkijkje in nieuwe vestiging Seeligkazerne

Algemeen Seeligkazerne

BREDA - De afdelingen toerisme en horeca van scholengemeenschap De Rooi Pannen verhuizen in de kerstvakantie van 2018 naar de Seeligkazerne. Het historische legerterrein krijgt een uitgebreide makeover, maar behoudt ook zoveel mogelijk het oorspronkelijke karakter. De scholengemeenschap gaf vrijdag een inkijkje in het ‘nieuwe’ gebouw.

Momenteel is de opknapbeurt van de voormalige kazerne één van de grootste restauratieprojecten in Breda. De Rooi Pannen maakte vrijdag de toekomstambities van de school op het Seeligkazerne-terrein duidelijk. Daarbij staat de geschiedenis van het complex nog steeds centraal. Die komt straks meer naar voren en gaat overigens best ver terug.

De binnenkant van de historische panden wordt momenteel grondig aangepakt. “Er zat in geen enkel gebouw verwarming”, meldt bouwmanager Juul Jochems. Er moet veel gebeuren. De vloeren gaan er overal uit en komt op sommige plekken een geheel nieuwe fundering, zoals bijvoorbeeld de binnenplaats. De later bijgevoegde en veelal praktische, maar niet historische bouwwerken, zoals ‘t Gasthuis, verdwijnen.

Tegelijkertijd blijft de buitenkant zoveel mogelijk in de originele staat. De Rooi Pannen omarmt de geschiedenis van het legerterrein en erkent de meerwaarde van een uitgebreide renovatie. “We willen het verhaal van vroeger onderdeel maken van de scholing”, vertelt Kees van Strien, lid College van Bestuur bij de scholengemeenschap.

De Bredase wethouders met in het midden Kees van Strien

Daar speelt de school zelfs bewust op in. Zo komen er zestien hotelkamers in één van de gebouwen. Gesponsord door de branche zelf en uitgevoerd in de stijl van de sponsors. “We hebben gemerkt dat inhouse de praktijk aanleren heel effectief werkt. Als de leerlingen uiteindelijk ergens op stage gaan, dan zijn die stageplekken erg onder de indruk van hun kunnen”, volgens Van Strien.