Afbeelding
Tamara Remie Berger/Facebook

Breda ergert zich aan restafval: ‘Het lijkt wel een vuilnisbelt’

Algemeen

BREDA - Breda ergert zich groen en geel aan de afvalbergen bij de ondergrondse  restafval-containers in de stad. Dat leert een simpele blik op de berichten van bezoekers bij de Facebook van de gemeente.

De reacties liegen er niet om.  Reemt Tressa Vd Goorbergh noemt de nieuwe manier van afvalscheiding een aanfluiting. “Fijn meer containers in de tuin en ondergrondse stortbakken voor overig vuil:, schrijft ze maandagochtend cynisch. “Het straatbeeld is nu sinds een paar weken geheel veranderd, overal zie je die containers staan en dat is niet eens zo erg, het ergste is dat het zwerfvuil op straat vele malen meer is geworden.”

Van de Goorbergh constateert dat er overal vuilniszakken staan. “Zowel naast de ondergrondse stortbakken als op andere plekken niet eens in de buurt van een stortbak.” Een blik verder op de timeline bevestigt dat. Wieteke Jacobs ziet bij de Teteringsestraat/ Loopschansstraat de hopen vuil zich opstapelen. Volgens haar wordt de locatie gezien als dumpplaats. “Mensen die de moeite niet nemen om naar de milieuplaats te rijden, gooien het afval hier uit de auto.”

Het afval in de container dumpen was voor veel mensen sowieso al teveel moeite, schrijft ze. “Nu de containers alleen te openen zijn door middel van een pasje loopt het helemaal de spuigaten uit. Kunnen jullie hier iets aan doen?”

Charlotte Derksen haalt de Columbusstraat/Olivier van Noortstraat aan, waar het regelmatig raak is volgens haar. ?Jeannine Lijnberg? attendeerde de gemeente op de Philips Lammekensstraat. “Kijk eens mijn schone wijk, nu een vuilnisbelt.”  Ook bij het Edisonplein is het regelmatig raak, schrijft ze 12 januari. Tamara Remie Berger? trekt 11 januari aan de bel over het Frans Heijlaertsplein. “Niet normaal meer, lijkt wel een vuilnisbelt.”

Veronique Ortonio? zag hopen liggen bij haar in de straat. “Hier spelen onze kinderen en iedereen dumpt er van alles, ook eten dus echt heel smerig en gevaarlijk voor kinderen.” Zij vreest de zomer. “Wat gebeurt er met dat rottende eten in de zomer dat een week lang in de hitte staat?”

Foto Veronique Ortonio.

Dit is een aantal reacties via Facebook bij de gemeente Breda de afgelopen twee weken in openbare posts. Ook bij BredaVandaag meldden verschillende lezers zich. Peter van Doorn zag afvalbergen bij de Okeghemlaan.

Teteringsedijk. Wieteke Jacobs.