Jorn Baars/BCV
carnaval

Meer beveiliging rondom podium Grote Markt met carnaval

BREDA - Lekker hossen op de Grote Markt bij het podium en kijken naar de optocht, dat hoort bij carnaval vieren in Breda. Inmiddels komt carnaval steeds dichter bij, maar hoe zit het dit jaar met de veiligheid?


John Kuijlaars, van Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV), vertelt dat er dit jaar meer beveiliging op de Grote Markt staat. "Deze zullen vooral rondom het podium staan. Vorig jaar waren er een aantal avonden die niet door de BCV georganiseerd werden, toen besloot het publiek maar zelf op het podium te klimmen." Dat brengt volgens Kuijlaars, gevaren met zich mee, daarom heeft de BCV de organisatie dit jaar wel naar zich toegetrokken. 

"Als wij als BCV de beveiliging daar regelen, klimt niemand meer het podium op. Daarnaast komt er ander hekwerk bij het podium. 's Nachts klommen dronken mensen in de hekken, dat is erg gevaarlijk. Dat kan niet meer zo makkelijk met het nieuwe hekwerk. Daarnaast komt er ook een verbodsbord op."

De BCV gaat ook de publieksstroming in kaart brengen. Volgens de gemeente en de politie werd het af en toe te druk, terwijl dat niet altijd werd gezien. "We gaan vanaf zaterdag ieder uur foto's en video's maken, ook van bovenaf. We kunnen dan zondag ook gelijk op deze beelden anticiperen, mocht het te druk zijn. We hebben inmiddels ook maatregelen bij grote drukte maar die zetten we liever niet in."

Die maatregelen houden in dat er hekken met beveiligers bij de straten naar de Grote Markt weg worden gezet om de stroming tegen te houden en dat eventueel straten worden afgesloten. "Ik hoop dat dit niet hoeft, want dit kan weer problemen met de orde met zich meebrengen. Daarnaast kan de publieksstroom ook gereguleerd worden door te spelen met muziek, bijvoorbeeld even uitzetten, en met de verlichting."

Tijdens de optochten zijn de maatregelen niet veel anders dan vorig jaar. "Er komt alleen een extra post in de Halstraat erbij. De Venise Bar doet dit jaar voor het eerst mee. Gezien het feit dat die een redelijk grote landelijke bekendheid heeft, verwachten wij dat daar best wat mensen op af komen. Ook hebben we dit jaar iets meer vrijwilligers."

Er zijn geen maatregelen afgebouwd dit jaar. "Het is grotendeels zoals andere jaren. Mocht er nu iets in de wereld gebeuren waardoor wij de veiligheidsmaatregelen moeten aanscherpen, dan gebeurt dat natuurlijk."FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief