Logo bredavandaag.nl
Een groot stuk van een boom waaide los en richtte schade aan, daardoor is de brug tijdelijk afgezet.
Een groot stuk van een boom waaide los en richtte schade aan, daardoor is de brug tijdelijk afgezet. (Michael Janiec)
stormschade

Stormschade rode brug Valkenberg met hand gemaakt

BREDA - De schade aan de rode brug in park Valkenberg wordt door specialisten met de hand hersteld. Dat is de snelste manier om de schade te herstellen, aldus een woordvoerder van de gemeente.


Om bij eventuele volgende gevallen snel te kunnen ingrijpen wordt er een mal gemaakt, zodat bij een volgend mankement aan de rode betonnen brugreling een 3D-print kan worden gemaakt. “De kosten van herstel bedragen waarschijnlijk tussen de 10.000 en 15.000 euro”, aldus de woordvoerder. Dat is inclusief het maken van de mal.

Het handmatige herstelwerk aan de brug gaat overigens nog wel even duren in verband met de noodzakelijke omstandigheden voor het verwerken van het beton. “We gaan daar pas aan beginnen als ook de temperatuur in de nacht niet meer onder de vijf graden komt”, geeft een woordvoerder van de gemeente aan.  

De brug raakte beschadigd toen bij de eerste winterstorm van dit jaar op 3 januari een grote conifeer op de reling terechtkwam.  De brug werd in de jaren negentig gemaakt door kunstenaar Ad van Bekhoven uit Oosteind.

Het is voor het eerst dat de brug een schade als deze heeft opgelopen. Eerder waren er al wel eens wat kleine schades. “Maar dat kon altijd snel ter plekke hersteld kon worden”, geeft de woordvoerder aan. “De bomen in het park worden ieder jaar geïnspecteerd op eventuele ziekte en/of gevaar voor de bezoekers van het park. Dat verkleint het risico op schade aan de burg aanzienlijk, maar het risico is,  in een boomrijk park en onder extreme omstandigheden, nooit helemáál uit te sluiten.”

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief