Logo bredavandaag.nl
Het kantoor van Laurentius.
Het kantoor van Laurentius.

Verdachten fraudezaak Laurentius in hoger beroep tegen celstraf

BREDA - Walter Vermeulen, voormalig directeur van woningcorporatie Laurentius, heeft hoger beroep ingesteld tegen zijn veroordeling. Donderdag heeft de rechtbank in Den Bosch hem 2,5 jaar celstraf opgelegd. Ook zijn zakenpartner Wim Snoeren gaat in beroep tegen alle opgelegde vonnissen.


Dat melden de advocaten van de twee mannen. “Het vonnis is teleurstellend”, zegt Ronald Drenth, advocaat van Vermeulen. “We kunnen ons daarnaast ook niet goed vinden in de beslissing van de rechtbank om oplichting bewezen te achten.” Het hof moet uiteindelijk beoordelen of dit op een juiste manier bewezen is.

Ook Rob Milo, advocaat van Snoeren, laat weten dat er in beroep gegaan wordt tegen alle vonnissen. Snoeren kreeg 2 jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Enkel het vonnis over Wildhage beleggingen wordt gelaten voor wat het is, meldt Milo.

Vermeulen is veroordeeld tot de gevangenisstraf van 2,5 jaar vanwege corruptie, witwassen en het oplichten van woningbouwvereniging Laurentius. Snoeren is daarbij medeplichtig aan de oplichting en het witwassen. Zijn twee bedrijven (Wildhage) krijgen bovendien geldboetes van in totaal 110.000 euro. Een ander bedrijf moet een boete betalen van 20.000 euro vanwege witwassen.

Vermeulen verstrekte jarenlang bewust onvolledige en onjuiste informatie over verschillende projecten aan de woningcorporatie. Hij speelde met Snoeren één-tweetjes buiten het zicht van de vereniging en liet Laurentius tussen 2006 en 2012 voor drie projecten een veel te hoge prijs betalen aan de vastgoedhandelaar. Het teveel betaalde geld, in totaal 2,17 miljoen euro, werd vervolgens door de verdachten onderling verdeeld.

Daarnaast heeft Vermeulen zich laten omkopen door een kostbaar schilderij aan te nemen van een zakenrelatie en dit niet te melden bij zijn werkgever. Ook waste hij geldbedragen wit van in totaal ruim 707.000 euro.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief