Afbeelding
Michael Janiec

Schaatsen bij IJsvermaak Breda? Met héél veel geluk op donderdag

Algemeen

BREDA - Bij de eerste berichten dat het een lange tijd gaat vriezen, zijn de eerste paar schaatsen al uit het vet gehaald. Maar dat kan iets te enthousiast zijn. “We weten nog helemaal niet of we kunnen schaatsen”, zegt Henny Koenraads van Vereniging Ijsvermaak Breda.

Op dit moment ligt de ijsbaan aan de Bouvignelaan er nog niet schaatsvriendelijk bij. “Eenderde van de grote baan ligt nog open”, zegt Koenraads. “Het ijs is zo’n twee centimeter. Op de kinderbaan is dat drie centimeter.”

Om veilig te kunnen schaatsen is er tussen de zes en acht centimeter bevroren water nodig. “Dat ligt ook een beetje aan de dag waarop je open wil gaan”, stelt Koenraads. “Op een drukke weekenddag heb je een dikkere laag nodig dan op een woensdagochtend.”

De ijslaag moet dus nog meer dan verdubbelen voordat de baan open kan gaan. “We kunnen héél voorzichtig gaan denken aan openen op donderdag of vrijdag, meent Koenraads. “Maar zaterdag gaat het dooien, dus de weergoden moeten het ons wel gunstiger gaan maken.”

Voor Koenraads en de collega-bestuurders is het vooral hopen. “Het is heel teleurstellend als we deze winter niet open kunnen gaan”, zegt Koenraads. “Dat zou dan de vijfde keer op rij zijn.”